Početna Kultura Sinoć otvoren Međunarodni novosadski književni festival

Sinoć otvoren Međunarodni novosadski književni festival

0

knjiz_festival_500x

Međunarodni novosadski književni festival, koji se održava od 24. do 28. avgusta, svečano je otvoren sinoć na nekoliko lokacija. U programima jubilarnog, desetog Festivala učestvuje oko 100 pisaca, prevodilaca, muzičara i glumaca, a gosti Festivala biće i pesnici iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Španije, Rusije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Danske…
Festival je otvorio Alpar Lošonc, filozofski pisac, jedan od najistaknutijih savremenih filozofa u Srbiji i član Organizacionog odbora Festivala.
U okviru festivala biće uručena 55. Brankova nagrada Jeleni Blanuši za knjigu “Pseudoton” u Sremskim Karlovcima, u svečanoj sali Magistrata.
Međunarodni novosadski književni festival je u dosadašnjem trajanju predstavio preko 800 pesnika i književnika (od proznih pisaca do kritičara i filozofa), preko 150 prevodilaca, oko i 150 muzičara, postajući jedan od najkvalitetnijih književnih događaja u Srbiji i u regionu.
Svake godine festival okuplja od 1500 do 2000 posetilaca, predstavljajući Novi Sad kao grad sa ozbiljnom književnom kulturom.
Festival je postao izuzetno poznat i poštovan od SAD, Meksika, Rusije, Francuske, Poljske do Danske, Rumunije ili Bugarske.
Mesta održavanja ovogodišnjeg programa su Trg mladenaca, Biblioteka grada Novog Sada, Svečana sala SANU u Novom Sadu, Kafe Bistro, Klub Absolut, balkoni u Zmaj Jovinoj, Restoran Marina, Magistrat u Sremskim Karlovcima, Brod tetar, Sombor, Bački Petrovac, Sremska Mitrovica i Beograd.

Autor i foto: 021.rs