Početna Kultura Slikari uz tamburaše: Likovna kolonija “Tamburica fest 2016” i ove godine na...

Slikari uz tamburaše: Likovna kolonija “Tamburica fest 2016” i ove godine na Petrovaradinu

likovna kolonija

Poseban doprinos “Tamburica festu”, festivalu koji svojim sadržajima podržava Novi Sad u kandidaturi za evropsku prestonicu kulture 2021. godine, daju likovni umetnici. Na ovogodišnjem, devetom po redu svetskom tamburaškom festivalu, na kojem će od 21. do 25. juna, na Trgu slobode u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiti tamburaški orkestri iz osam zemalja, tradicionalno će se održati i deveti saziv Likovne kolonije “Tamburica fest 2016”, na kojoj učestvuje – devet likovnih umetnika.

Svoje radove predstaviće slikari: Janoš Mesaroš, Branka Stojsavljević, Slobodan Miljević, Silvija Jelačić, Kolja Obrovski, Saša Dobrić, Igor Cvejanović, Slobodan Bajić i Borivoj Popržan.

“Umetnički doživljaj odnosa muzike i slike iz godine u godinu se produbljuje i uglavnom se biraju autori sa više smisla i oni koji mogu trenutno da daju najviši doprinos”, kaže Borivoj Popržan, selektor Likovne kolonije.

“Likovna kolonija se održava u impresivnom eksterijeru koji svojim uzvraćenim pogledom sa Petrovaradinske tvrđave na svetsku reku inspiriše zajedno sa Fruškom gorom i doprinosi razvoju teme. Na poseban način procesualnošću sinestezijom, sećanjem na bivše more, prevodi osluškivanje u pojam slike. Učesnicima ovogodišnjeg saziva biće zadovoljstvo što će se družiti sa četiri – pet tamburaških sastava koji će doprineti ulepšavanju ambijenta Petrovaradinske tvrđave direktno iz pera i žice”, istakao je Popržan.

Izložba radova sa ovogodišnje likovne kolonije “Tamburica fest 2016” biće otvorena u petak, 24. juna u 20 časova na Terasi likovnog kruga Petrovaradinske tvrđave (ispred ateljea Borivoja Popržana). Smotru slikara koji će predočiti 20 radova otvoriće naš istaknuti umetnik, Janoš Mesaroš.

Autor: Nshronika
Foto: Doprinos likovnjaka festivalu tamburaša