Početna Kultura “Smrdljiva bajka” stiže u domaće bioskope 26. novembra.

“Smrdljiva bajka” stiže u domaće bioskope 26. novembra.

0

Smrdljiva bajka

U domaće bioskope će 26. novembra stići i dugo očekivani film Miroslava Momčilovića “Smrdljiva bajka”. Scenarista i reditelj dugometražnih igranih filmova: “SMRT ČOVEKA NA BALKANU” (2012) “ČEKAJ ME, JA SIGUNO NEĆU DOĆI” (2009) i SEDAM I PO” (2006). Autor scenarija za dugometražni igrani film “KAD PORASTEM BIĆU KENGUR” (2004), ovaj put u naše bisokope donosi nešto potpuno drugačije:

Inspiraciju za ovu priču sam našao posmatrajući par beskućnika, muškarca i ženu, kako se drže za ruke. Bio je to jedan od najdirljivijih prizora koji sam video. Pratio sam ih jedno vreme. Živeli su u kanalizacionom šahtu. Dva junaka, dva anti-heroja, ponižena, osuđena, odbačena od svih, otkrivaju snagu ljubavi u sebi i sopstvenom iskupljenju. Oni, na neki način, predstavljaju spasioce svega lepog i uzvišenog, svega što nas čini ljudima.“, rekao je Miroslav, a zatim dodao:

To je razlog zašto osećam potrebu za ovim filmom. Za nečim što će nas podići kada postoji toliko briga oko nas i u nama, u momentima kada smo izgubili osećaj davanja nežnosti, brigu o drugima i potrebu za čistom ljubavlju.
Ovo je jedna jednostavna ljubavna priča, razumljiva svakom koji je prolazeći pored beskućnika osetio nelagodu pretvarajući se da ih ne primećuje. Moja namera je da pokušam da učinim te ‘nevidljive ljude’- vidljivim. Da približim emociju koju sam osetio prvi put videvši taj par beskućnika kako se drže za ruke, kao da im nije potrebno ništa više od tog trenutka, tog mesta i njih dvoje. To je nešto što je promenilo moj stav prema svakodnevnom životu, svakodnevnim problemima i odnosu prema drugim ljudima. Ključ mog rediteljskog pristupa leži u samom naslovu filma: Smrdljiva bajka. Oboje: i slika i zvuk treba da prenesu jedinstvo suprotnosti. Smrad i bajku. Nežna osećanja u apokaliptičnom ambijentu. Držanje za ruke u okruženju deponije. Ovaj film vidim kao egzistencijalističku melodramu- dvoje ljudi koji su se odrekli svih zemaljskih potreba osim potrebe za ljubavlju.

A Vi dragi čitaoci pogledajte trejler:

Na filmu su radili:

harminikaš VLADA STEVIĆ
profesor Dimitrijevic BOJAN LAZAROV
beba Nada BEBA NADA
direktor fotografije ALEKSANDAR ILIĆ
dizajner zvuka ALEKSANDER SIMEONOV
kompozitor IRENA POPOVIĆ
scenograf ALEKSANDAR BERČEK
kostimograf JELENA PETROVIĆ
izvršmi producent VUK MRENOVIĆ

Autor i foto: NsHronika.rs