Početna Kultura SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi u Novosadskom pozorištu: Koja je tvoja...

SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi u Novosadskom pozorištu: Koja je tvoja crvena linija?

0

Svako od nas se, sigurno, barem jednom zapitao zašto je živ i koja je njegova svrha. Upravo tim pitanjem, ali i brojnim drugim, onim suštinskim, bavi se najmlađa predstava Reflektor teatra kroz priču o jednom heroju.

Reflektor teatar je nezavisna pozorišna produkcija, čije predstave govore o veoma važnim društvenim temama i tiču se, pre svega, mladih, ali i onih koji ovaj svet žele da učine lepšim mestom. Pored nekoliko dobro poznatih predstava, poput Muškarčina ili Sumnjivog lica, veliku pažnju zavredneo je njihov najmlađi projekat – SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi.

Naime, reč je o dokumentarnoj predstavi koja priča priču o Ivi Loli Ribaru – jugoslovenskom narodnom heroju, njegovoj porodici i verenici Slobodi Trajković. Kroz priču o njima, glumci, koji su i ko-autori predstave, pričaju i o sebi i svojoj generaciji: pitaju se ko su njihovi heroji, da li znaju dovoljno o onima koji su ostavili veliki trag u istoriji, koliko im oni znače, koji je njihov sistem vrednosti, ima li danas (anti)fašizma…

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac. Ko-autori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

Kao što smo već navikli, Reflektor teatar ne pokazuje samo jedinstvo ko-autora predstave međusobno i sa samim komadom, već i njihovo povezivanje sa publikom gde god da nastupaju.

Upravo zbog toga je SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi za manje od godinu dana već bila deo brojnih festivala i gost pozornica u brojnim gradovima, kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona. Međutim, to je samo njihov početak.

Neumorni u svojoj nameri da postavljaju oštra i direktna pitanja, da šire prave vrednosti i pozorište čine mestom okupljanja svih onih koji i dalje veruju u dobro, umetnost, slobodu i mir, ekipa Reflektor teatra gotovo i da ne stiže da raspakuje kofere.

Nakon što je napunila salu KIC Budo Tomović u Podgorici, Kulturni centar u Zrenjaninu, kao i Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu ova predstava dolazi ponovo u Vojvodinu.

Januar je stigao, sa njim još hladni dani, a preporuka gde Novosađani mogu da provedu subotnje veče na kvalitetan način upravo je Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház.
Naime, 26. januara od 19 časova, na binu Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház u nedelji kada ovo pozorište obeležava svoj 45. rođendan, izlazi ekipa predstave SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi.

Postoje oni koji reflektor upiru na pravu stranu, a to su, upravo, ovi mladi ljudi.

Udruženje za razvoj kulture Free Space vas poziva da dođite i podržite ih da zajedno, istinski, svetlite u mraku.

Karte po ceni od 1.000 dinara možete kupiti na blagajni Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház svakog radnog dana od 10 do 12 časova i na dan predstave od 17 sati.

Foto: Promo/Jelena Janković