Početna Gastro NS Novosađani pokrenuli akciju “Klijalište solidarnosti”: Solidarni obrok za najugroženije sugrađane

Novosađani pokrenuli akciju “Klijalište solidarnosti”: Solidarni obrok za najugroženije sugrađane

0

Novi Sad je u 2019. godinu ušao ne samo kao Omladinska prestonica Evrope, nego i kao grad domaćin mnogobrojnih humanitarnih aktivnosti, a jedna od njih je i projekat pod nazivom “Klijalište solidarnosti”. Ovu akciju organizuje Volonterski centar Vojvodine uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu Novog Sada realizuje projekat “Klijalište solidarnosti” sa idejom da građani ponude solidarni obrok sugrađanima kojima je isti neophodan, a koji ne mogu sebi da ga priušte.

Projektni tim Volonterskog centra Vojvodine započeo je proces informisanja građana o tome gde mogu donirati solidarni obrok, kao i korisnike, odnosno, naše najugroženije sugrađane o tome u kojim ugostiteljskim objektima obrok mogu preuzeti. Aktivna članica Volonterskog centra Vojvodine i koordinatorka volontera na projektu “Klijalište solidarnosti” Maja Brzak za NsHroniku govori o detaljima realizacije ovakvog tipa humanitarne akcije u našem gradu.

Kada je nastala ideja da se realizuje humanitarni projekat ovog tipa?
– Ideja da pokrenemo inicijativu i projekat “Klijalište solidarnosti” nastala je po uzoru na projekat “Solidarna kafa” (Cafe Suspenso) koji je pokrenula grupa volontera u portugalskom gradu Aveiru. Naime, prošle godine je na dugoročnoj razmeni volontera u Volonterskom centru Vojvodine bio jedan volonter, Portugalac, koji nas je upoznao sa pomenutom inicijativom u njegovom rodnom gradu i o tome kako je inicijativa bila uspešna i unela solidarnost među žitelje Aveira. Tada smo počeli da razmišljamo o tome da i u našem gradu pokrenemo istu inicijativu s tom razlikom što se naša akcija bazira na solidarnom obroku, odnosno hrani.

Koliko prema evidenciji Volonterskog centra Vojvodine ima najugroženijih Novosadana koji ne mogu zadovoljiti osnovnu potrebu za hranom i kojima je potreban solidarni obrok?
– Volonterski centar Vojvodine nema podatak o tačnom broju najugroženijih sugrađana ali pouzdano znamo da ih ima.

Koliki je odziv među Novosađanima koji su vam se javili da podrže akciju?
– Prema našim procenama sa terenske akcije koju smo imali krajem prošlog meseca, odziv sugrađana kao donatora solidarnih obroka je bio dobar, skoro svi vaučeri koje smo podelili  u partnerskim ugostiteljskim objektima su do kraja dana bili prodati, i na našu veliku radost građani su prilično bili zainteresovani za inicijativu kao i da saznaju više o projektu i Volonterskom centru Vojvodine.

Koliko ukupno ugostiteljskih objekata i na kojim lokacijama učestvuje u realizaciji projekta?
– Trenutno imamo tri partnerska ugostiteljska objekta, i sva tri su u krugu Futoška pijaca – Bulevar oslobođenja. Plan je da proširimo inicijativu i pridobijemo podršku većeg broja partnera na više lokacija u gradu, i na tome trenutno projektni tim radi.

Do kad traje ovaj projekat i kakav se ishod očekuje?
– Predlogom projekta koji je podržala Gradska uprava za sport i omladinu predviđeno je da projekat traje tri meseca, i taj period od tri meseca je istekao krajem novembra prošle godine. Međutim, projektni tim zajedno sa volonterima je nastavio i po isteku ovog perioda da radi na inicijativi i razvijanju koncepta projekta, tako da će se realizacija i dalji razvoj inicijative nastaviti dokle god imamo podršku i resurse. Kao ishod i neka generalna ideja celog koncepta je da “Klijalište solidarnosti” zaživi i bude samoodrživa inicijativa, odnosno ustaljena praksa naših sugrađana da doniraju i praktikuju solidarnost.

Sa druge strane, volonterka na projektu “Klijalište solidarnosti” Danijela Milinković za NsHroniku sumira svoj dosadašnji volonterski rad na projektu:
– Najveći dokaz da sam uradila dobru stvar jeste kada primetim osmeh na ljudima, koji su korisnici solidarnih obroka. Zbog svih njih ću se potruditi da dam svoj maksimum energije. Veoma me čini zadovoljnom svaki novi korak i pomak u projektu. Projekat “Klijalište solidarnosti” mi je omogućio da svoje slobodno vreme iskoristim na kvalitetan i produktivan način. Naime, iskustvo koje stičem je neprocenjivo, jer imam priliku da radim sa ljudima i na sebi. Smatram da će projekat mnogim sugrađanima omogućiti malo lepši i lakši život – zaključila je naša sagovornica.

Autor: Anđela Zec
Foto: Volonterski centar Vojvodine