Početna Kultura SNP demantuje optužbe za mobing zaposlenih i narušavanje ugleda kuće

SNP demantuje optužbe za mobing zaposlenih i narušavanje ugleda kuće

0

Povodom nedavnih napada na Upravnika i rukovodsvo Srpskog narodnog pozorišta, kolegijum, koji čine direktori sve tri umetničke jedinice, direktor finansija i tehnike, ima obavezu da se obrati javnosti i spreči dalje zlonamerne i  tendenciozne objave u sredstvima javnog informisanja.

– Optužbe koje je iznela Jelena Bukurov potpuno su neosnovane. Javnost bi morala da zna da ugovor o privremeno povremenim poslovima ne znači nikakvo zaposlenje, sam njegov naziv sugeriše da je osoba angažovana na period dok postoji potreba za njenim angažovanjem. Takođe, apsolutno je netačna tvrdnja da je Jelena Bukurov provela poslednjih 20 godina u našem Pozorištu. Dodatno, ako neko tvrdi da je trpeo višegodišnji mobing u SNP-u, pitanje je zašto se tek sada ukazuje na to. Napominjemo da je novi Upravnik stupio na dužnost 25.02.2022. godine. Uvidom u Ugovore koje je Jelena Bukurov potipisivala sa našom kućom jasno je da poslovi koje je obavljala nisu deo primarnih delatnosti u Srpskom narodnom pozorištu, a usled Zakona o zabrani zapošljavanja, Pozorište je ostalo bez ključnih radnih mesta pre svega u Radnoj jedinici Tehnika i procena novog Upravnika i kolegijuma Pozorišta bila je da ako već angažujemo ljude na PP poslovima moramo angažovati ljude od kojih neposredno zavisi naša primarna delatnost – produkcija i izvođenje predstava – dramskih, operskih i baletskih. Nedostaju nam scenografi, kostimografi, krojači, obućari, rekviziteri, dramaturzi, dekorateri, sufleri, inspicijenti, producenti, operski i baletski solisti i mnogi drugi, a svako ko se imalo razume u pozorišnu delatnost zna koliko su ova zanimanja važna za jedan teatar, uz dužno poštovanje,  mnogo važnija od Koordinatora poslova za međunarodnu saradnju, koji na žalost nema ni adekvatnu stručnu spremu za obavljanje poslova iz ugovora koji je potpisao sa SNP-om. Tvrdnja da ovu kuću vode nekompetentni ljudi u potpunoj je suprotnosti sa rezultatima koje SNP ostvaruje u poslednjih nekoliko sezona – poručuju iz pozorišta i dodaju:

– Napominjemo da smo uspeli da u pandemijskim uslovima izvedemo preko 20 novih premijera, da su napravljene predstave koje su osvojile i osvajaju bezbrojne nagrade. Da smo nekoliko puta izveli da sada neviđene spektakle i predstave na otvorenom, da smo u vreme pandemije pokrenuli dva nova festivala koja se samofinansiraju, da je za Srpsko narodno pozorište, u vreme pandemije, čuo ceo svet, da smo doveli neverovatan broj mladih umetnika koji su zaposleni ili treba da se zaposle u našoj kući, da su u našem Pozorištu radili i rade čitavi timovi međunarodno priznatih umetnika, da smo renovirali i renoviramo scene, unutrašnjost i spoljašnjost zgrade i još mnogo toga.

Pročitajte i: NASTAVLJA SE HAOS U SNP: Predstava učestvuje na Sterijinom, a ne može da se igra u Novom Sadu

Kažu da su promene bolne, ali promene koje se dešavaju i koje će se dešavati, uprkos ovakvim i brojnim sličnim opstrukcijama, u Srpskom narodnom pozorištu neće biti bolne već potrebne za talentovane, vredne i posvećene umetnike kojih u našoj kući ima puno i biće ih još više.

Autor: NSHronika.rs
Foto: V. Veličković