Početna Kultura SNP obeležava 65 godina Baleta

SNP obeležava 65 godina Baleta

0

ansambl,-balet,-balerina-jpg_660x330

U subotu 7. marta, biće obeleženo 65 godina Baleta Srpskog narodnog pozorišta u okviru čega će Ani Đurić, solistkinji Baleta SNP-a, biti uručena nagrada Udruženja baletskih umetnika Vojvodine “Marina Olenjina”.
Uručenje nagrade biće na sceni “Jovan Đorđević”, posle predstave Labudovo jezero koja počinje u 19.00 časova.
Nagradu će uručiti Gabriela Teglaši, predsednica UBUV-a i predsednica Komisije za dodelu nagrade.

Članovi komisije su u obrazloženju nagrade naveli da je Ana Đurić sve svoje uloge do sada odigrala besprekorno. Osim izuzetne tehničke sigurnosti i nepogrešivog izvođenja na sceni, ona u sve uloge uspeva da ugradi i svoj naročiti lični emotivni naboj koji nijednog trenutka publiku ne ostavlja ravnodušnom.
I baletska kritika se slaže da Ana Đurić velike, glavne uloge donosi veoma zrelo i sa velikom odgovornošću. Samo njeno kretanje scenom odraz je jednog brižljivo negovanog manira koji pripada najboljima. U to smo se uverili gledajući je u ulogama Odete, Odilije, Kitri, Aurore, Julije.
Ana Đurić je u svom kontinuiranom radu ostvarila najznačajnije uloge klasičnog baletskog repertoara na sceni Srpskog narodnog pozorišta. Na decembarskoj turneji 2014. godine, uz novosadski balet, predstavila se u devet gradova Meksika. U junu 2014. godine gostovala je na Gala koncertu u Rumuniji.

Ova strukovna nagrada Udruženja baletskih umetnika Vojvodine je priznanje za sve odigrano do sada i podsticaj je za budući rad ovoj talentovanoj balerini.
S toga, Komisija se složila da nagrada Mariina Olenjina Udruženja baletskih umetnika Vojvodine ide u prave ruke.

Autor: RTV