Početna Kultura Šok zadrugari prestupili po šesti put uz premijerno izvođenje “Transgressiona” Ninete Avramović...

Šok zadrugari prestupili po šesti put uz premijerno izvođenje “Transgressiona” Ninete Avramović Lončar

0

IMG_7912

Sinoć beše tradicionalni Dan za prestup! Barem, kada su htenja, ideje i umetničke prakse Šok zadrugara u pitanju. Naime, umetnička asocijacija “Šok zadruga” koja okuplja impozantan broj novosadskih umetnika koji su baštinici tradicije multimedijalnog centra “Led art” (nastalog 2002. godine i koji je proglasio Eutanaziju-samoukidanje 2011. godine), te njegove prethodne ekspoziture “Art klinike”, obeležilo je i ovog puta 29. februar, priredivši i sprovevši umetničku akciju “Prestup”, šesti put po redu (počev od 1996. godine kada je u Centru za kulturnu dekontaminaciju održan “Bubnjarski simpozijum”; a potom su usledile i akcije: 2000. “Kunstlager”; 2004. “Belog zeca za gradonačelnika” – primenjiva i danas!(prim.TŽJ); 2008. “Iz pepela muzeja” itd).

IMG_7909

Tim povodom, sinoć je priređena izložba, koju svi sugrađani mogu pogledati u narednim mesecima, u prostoru “Šok koridora” (pasaž Zmaj Jovine 22, kod “Sterijinog pozorja”), koja prikazuje sve (pominjane “prestupe” Ledartovaca odnosno šok-za-drug(e)-ara sprovedene u prethodne dve decenije, te premijerno izvođenje dela “Transgression”, novosadske kompozitorke Ninete Avramović Lončar iskomponovanog u čast “Prestupa”. U to ime Avramović-Lončarkinu kompoziciju izveo je kvinetet koji su sačinjavale: saksofonistkinje – Isidora Stojić i Katarina Gajinov; fagotistkinja – Jefimija Šipka; violinistkinja – Lena Lončar i na violončelu nastupajuća Kristina Zima.

Mi slavimo taj 29. februar, prestupni dan kao svoj rođendan.Usvojili smo ga kao baptisti, odlučivši se baš za taj datum, koji će biti jasna asocijacija svakome ko je upoznat sa našim radom, htenjima, programima i umetničko-estetičkim praksama koje smo sprovodili u prethodnih 20 godina – rekao je slavljenik i spiritus movens, međ’ Ledartovcima i Šok galeristima, modernist, Nikola Džafo.

IMG_7913

Kuriozitetna gesta u ovoj programskoj akciji Šokovaca jeste i darivanje osoba rođenih o prestupnome datumu, kojima se uručuje poklon u vidu kakvog umetničkog remek-delca.
Nije sa goreg podsetiti da je umetnička platforma, “Art klinika” odnosno asocijacija “Led art” nastala 2002. godine kao pokušaj odgovora na bolesno društvo. Zasnovana na utopijskoj ideji da umetnost leči i menja sve(s)t, insistirajući na dijalogu (sa sredinom i okruženjem, prim.TŽJ) i promovišući nove izlagačke koncepte, te nove oblike saradnje izmeđ’ umetnika i umetničkih asocijacija, “Art klinika” odnosno “Led art” ili današnja “Šok zadruga” jesu se etablirali kao jedinstven novosadski umetnički koncept i fenomen. Ova asocijacija umetnika „stvorila“ je i otvorila pitanja otvorenih prostora na marginama i kao potencijalnih izlagačkih mesta, a u kontekstu vlastitog angažmana i sa ciljem da ovakve umetničke akcije, skrenu pažnju na dosadašnji ignorantan pristup savremenoj umetničkoj sceni i njenim praksama, na taj način pokušavajući da „izvuku“ umetnost iz undergrounda.

IMG_7927

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Vlada Rakić