Početna Kultura Šoumen Mahogani i bubnjari Bertoncelj i Kalvaria podigli Novosađane na noge

Šoumen Mahogani i bubnjari Bertoncelj i Kalvaria podigli Novosađane na noge

0

IMG_8875-1024x683

Završnicu 17. Novosadskog jazz Festivala u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, sinoć na Velikoj sceni „Jovan Đorđević“, Srpskog narodnog pozorišta (SNP) obeležili su brilijantni nastupi Kvarteta Marka Tarnera i „osovine“ Kevin Mahogani-Gašpar Bertoncelj-Tonija Lakatoša, dočim je svoje vokalno umeće prikazala i Sandra Klem nastupivši sa bendom Adam’s Family.

IMG_8804-1024x683

Apsolutne zvezde večeri behu narečeni šoumen Mahogani (kojeg šira čitalačka i slušalačka publika prepoznaje iz Altmanovog filma „Kansas city“ u kojem je tumačio ulogu čuvenog bluzera Big Joe Turnera, i otpevao nekoliko kompozicija sa istoimenog nosača zvuka) i njegovo izuzetno „ritam i bluz“ tačnije ritam i glas, „pričanje i nadpevavanje“ sa uzbudljivim i dominantim bubnjarom,svetskog renomea, Gašparom Bertonceljem, budući ih je ostatak benda u jednom trenutku ostavio same na sceni, što je bila prilika da se marioci jazz-a i ostali posetioci festivala, uvere u svu zamašnost improvizacijskog talenta, žestine a istovremene opuštenosti prilikom izvođenja, te apsolutnog ovladavanja scenom i publikom, koja ih je ispratila, čak i u sitnim posleponoćnim satima (budući je njihov nastup bio poslednji) brojnim aplauzima, ustajanjima i đuskanjem diljem njihovog izvođenja.

Tony-Lakatos-683x1024

Dakako bila je, to prilika da se festivalci upoznaju i sa muzičarskim umećem, još jednog od izdanaka čuvene budimpeštanske familije Lakatoš – saksofonistom Tonijem (Robi mu je mlađi brat!), Peterom Miheličem i Vojcehom Pulcinom.

IMG_8879-1024x683

Mrtva trka u naklonosti publike, koja je prepunila salu „Jovan Đorđević“, događala se i prilikom nastupa Kvarteta Marka Tarnera čiji je bend, svojim solo partiturama, svakog od ponaosob muzičara: trubača Avišai Koena, basiste Džoa Martina te apsolutne zvezde, bubnjara Obeda Kalvarie, dokazao reputaciju jedne od najoriginalnijih i najuticajnijih pojava džez muzike današnjice.

IMG_8801-1024x683

Kao svojevrstan intro i zagrevanje, o početku večeri, beše nostalgični nastup pevačice Sandre Klem koja je svoj repertoar predstavila uz pratnju benda, jednog od članova Saveta Festivala, novosadskog saksofoniste Adama Klema, čiji članovi su uz Klema i: trubač Tomaž Gajšt, bubnjar Bruno Domitar; kontrabasist Nikola Matošić i džez pijanist Milan Stanisavljević.

Utisak prisutnih festivalaca i marilaca džeza, bluza, ritma i soula, te rokenrola, u neformalnim razgovorima, potpisnice ovih redova, jeste da je 17 po redu Novosadski džez festival ispunio većinu očekivanja posetilaca. Ukoliko se uzme u obzir činjenica, da se za otvarajuće i zatvarajuće veče festivala tražila karta i mesto više, da je publika znatno podmlađena i brojnija u odnosu na prethodne dve godine, organizatori, ali i poreski obveznici, odnosno sugrađani koji finansiraju ovaj festival, mogu biti zadovoljni, učinkom. Organizatori, fakticitetom da su valjanim radom i organizacijom, te odličnim odabirom izvođača napravili pomak i rezultat u radu, a poreski obveznici, odnosno građani Novog Sada što dobar deo omladine ne pretpostavlja svoje kulturne potrebe reality programima i kič-turbo subkulturnom obrascu.

IMG_7152-1024x683

Dakako, pored glavnom koncertnog programa valjalo bi pomenuti i brojne prateće koje su činile ovogodišnji festival i među kojima su se, odzivom javnosti ili ekskluzivitetom samog događaja izdvojili: Veče sećanja na čuvenog kompozitora, aranžera i pijaniste Josipa Pepija Lorbeka na kojem su učešća uzeli doajeni našeg džeza i popa – Vojislav Bubiša Simić, Ljiljana Petrović i Mihajlo Kelbli, dočim je za muzički deo programa bio „zadužen“ Aleksandar Bahun trio. Tibor Nađ je predstavio svoju knjigu „Isceljujuća moć bluza“, dočim su radioničke, mini koncertne i edukativne aktivnosti, brojnih učesnika i prijatelja Novosadskog džez festivala bile svakodnevne. Ekskluzivnošću, posvećenošću i izuzetno dragocenom fotodokumentarnošću u okviru pratećih festivalskih programa, izdvojila se i izložba fotografija „Novosadski jazz festival: Dokumenti prvih 16 godina“, novosadskog fotografa Aleksandra Plačkova alijas Alexa Platt-a, koju zainteresovani mogu pogledati i ovih dana u holu scene „Pera Dobrinović“ SNP.

IMG_7466-683x1024

Autor: Teodora Ž. Janković, nshronika.rs
Foto: Alex Platt,KCNS