Početna Kultura Spoj savremenih tehnologija i umetnosti na otvaranju Kaleidoskopa kulture

Spoj savremenih tehnologija i umetnosti na otvaranju Kaleidoskopa kulture

0

Spoj savremenih tehnologija i umetnosti obeležiće otvaranje Kaleidoskopa kulture u novosadskom Kreativnom distriktu, a najbolji primer za to biće gostujući program konferencije CGA (Computer Graphics & Arts Conference), koja godinama unazad okuplja profesionalce iz oblasti kompjuterske grafike. Učestvovanje na Kaleidoskopu kulture za konferenciju će predstavljati prvo izmeštanje van Beograda i ovo će biti jedinstvena prilika da se u fokus stavi snažna CGA zajednica u Novom Sadu.

U četiri dana otvaranja, od 2. do 5. septembra, digitalni umetnici, stvaraoci video-igara, animatori, profesionalci iz filmske VR/AR industrije, kao i predstavnici akademske zajednice predstaviće se posetiocima Kaleidoskopa kulture pod krilaticom Enter The MetaClub u Fabrici (ulaz 2) u Kreativnom distriktu. Fokus novosadskog izdanja CGA konferencije biće na programu CGArts, za koji je bila zadužena umetnička savetnica, višestruko nagrađivana kustoskinja dr Maja Ćirić, koju je, između ostalog, londonska galerija Saatchi uvrstila u 100 najboljih kustosa na svetu.

CGArts za temu će uzeti prevođenje metasvetova i digitalnih prostora, koje će kreirati internacionalni umetnici Tanja Vujinović i Andreas Vanerštet. Medijska umetnica Tanja Vujinović, čiji radovi su stigli do Muzeja Savremene umetnosti u Strazburu, Kunst Plast Muzeja u Dizeldorfu i Galerije Cornerhouse u Mančesteru, na Kaleidoskopu kulture predstaviće svoj digitalni rad Club 4, koji će kontekstualizovati istoriju prostora Kreativnog distrikta na Velikom Limanu u kome se postavka i program dešavaju sa metasvetovima, koje umetnici i profesionalna publika svojim radom svakodnevno stvaraju. Umetnička praksa Tanje Vujinović, sa kojom je javnost imala priliku da se upozna na Internacionalnom simpozijumu elektronske umetnosti, na Nacionalnom paviljonu jedne od najvažnijih evropskih institucija za nove medije, Ars Elektonika, kao i na Kinetica Art Fair u Londonu, usmerena je na kreiranje virtuelnih svetova, kroz alate koji su dobro poznati industriji filma i video igara.

Uz Tanju Vujinović, u okviru CGArts programa, publika će se upoznati i sa švedskim umetnikom Andreasom Vanerštetom, koji već 14 godina proizvodi radove za poznate brendove kao što su Google, Omega, Swarovski, Adidas,Dropbox i mnoge druge i čija estetika 3D skulptorskih radova savršeno spaja tradicionalne umetnosti i nove tehnologije, sa elementima animacije koje u izložbenom prostoru ostavljaju hipnotišući utisak na posmatrača. U koheziji sa okruženjem koje stvaraju, radovi Tanje Vujinović će na vrlo egzaktan način oživeti temu metasveta u prostoru koji će pored izložbenog, poslužiti i kao prostor okupljanja svih činioca ekosistema. Takođe, predstavljaće mesto susreta multidisciplinarne kreativne zajednice namenjene umetnicima, studentima, kroz povezivanje sa CGA zajednicom koja osvaja nove prostore digitalnog stvaralaštva.

Kompletan CGA program podeljen je u četiri tematske celine: CGAcademy, CGArts na kome je ovoga puta fokus, CGAlliance i CGAfterHours, pa će tako deo pratećeg programa biti posvećen popularnom softveru za razvoj interaktivnog digitalnog sadržaja Unreal Engine.

Cilj saradnje osnivača CGA konferencije, Crater Training Centra, Srpske filmske asocijacije i portala VFX Srbija i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”predstavlja kreiranje kontinuirane saradnje i čvrsto povezane zajednice umetnika, tehnologije, audio-vizuelne industrije u svim njenim oblicima i narativima, kao i pokretanje aktivne komunikacije sa opštom javnosti kroz umetničke izraze, pod zastavom CGA i Kaleidoskopa kulture.

Četiri dana svečanog otvaranja u Kreativnom distriktu, na prostoru Velikog Limana, predstavljaće uvertiru u pet nedelja Kaleidoskopa kulture, od 2. septembra do 8. oktobra. Kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi će biti održavani širom Novog Sada, pružajući posetiocima priliku da izaberu i stvore sopstveni kaleidoskop kulture.

Na otvaranju Kaleidoskopa kulture novosadskoj publici biće predstavljen nacionalni paviljon jedne od najvažnijih evropskih institucija za nove medije, Ars Elektronike iz Linca, na kojem će izlagati predstavnici novosadske Akademije umetnosti. Iz Austrije dolaze i predstavnici galerije iz St. Poltena, dok će publika imati prilike da uživa i u izložbi o nasleđu Velikog Limana, Filmskom festivalu „Obnova”, predstavama u okviru INFANT-a i brojnim drugim sadržajima, koji će biti najavljeni u narednim nedeljama.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo