Početna Kultura Stefan Milenković i Edin Karamazov otvaraju festival “Novosadsko muzičko leto 2015”

Stefan Milenković i Edin Karamazov otvaraju festival “Novosadsko muzičko leto 2015”

0

stefan milenkovic

“Novosadsko muzičko leto 2015” biće otvoreno danas, 25. jula, a dvojica vrhunskih umetnika, koje je povezala ljubav prema muzici i sklonost ka istraživanju i oprobavanju u najrazličitijim stilskim i žanrovskim muzičkim poljima, Stefan Milenković i Edin Karamazov svečano će otvoriti ovaj festival sa početkom u 21 čas, u vrtuu vrtu Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1).

Letnji ciklus koncerata u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, trajaće sve do 4. septembra. Ljubitelje dobre i kvalitetne muzike tokom nešto više od mesec dana očekuje raznovrstan program u izvođenju čuvenih ansambala i umetnika iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika i Mađarske. Bogat izbor muzičkih sadržaja kretaće se od koncerata klasične, preko etno, džez, do pop muzike. Ovogodišnje Novosadsko muzičko leto obeležiće i nastupi Masima Savića i Matije Dedića, grupe Ođila, gitariste Miroslava Tadića, Novosadskog big benda i mađarskog kamernog orkestra »Anima Musicae« (Duša muzike) s kojim će svirati naša pijanistkinja Rita Kinka. Predviđeno je da se gotovo svi programi održe u vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj ulici, dok će u slučaju lošeg vremena koncerti biti izmešteni u Sinagogu.

edin karamazov wb foto

Ulaznice za sve programe se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel.021 452 344), radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

Cena karte za koncert Stefana Milenkovića i Edina Karamazova iznosi 1.200 dinara

Stefan Milenković je privukao pažnju svetske javnosti još kao desetogodišnjak. Njegovo solističko muziciranje uz renomirane simfonijske i kamerne ansamble do danas je, između ostalih, uključilo Berlinski simfonijski orkestar, Helsinšku filharmoniju, Orkestar Francuskog radija, Orkestar Boljšog teatra, Belgijski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar Indijanapolisa, vodeće simfonijske sastave Meksika, Brazila i Australije, te kamerne orkestre „Orfeus“ ili „Aspenska kamerna simfonija“. To je podrazumevalo saradnju s čuvenim dirigentima poput Lorina Mazela, Danijela Orena, Vladimira Fedosejeva, Lu Jia, Liora Šambadala i En Šao. Godine 2002, tada 25-godišnji violinista, izabran je u rodnom Beogradu za „umetnika godine“. Za posvećenost humanitarnim akcijama dobio je brojna priznanja.
Učestvovao je na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom Uneskoa u Parizu, zajedno s legendarnim Plasidom Domingom, Lorinom Mazelom, Aleksisom Vajsenbergom i Jehudijem Menjuhinom.

Promoter novog, retkog i neobičnog, Edin Karamazov sledi jedinstvenu umetničku viziju, s ciljem proširenja granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Mediji i publika širom sveta ga smatraju najvećim virtuozom na lauti današnjice. Umeće sviranja na ovom instrumentu stekao je u tradicionalnoj švajcarskoj školi „Cantorum Basiliensis“ kod majstora Smita Hopkinson. Nominovan je za nagradu »Grammy« (2009) i dobitnik je prestižnih priznanja među kojima su: »Edison« (2002), »Premio Cubadisco« (2009), »Brit Award« (2007), »Premio Goffredo Petrassi« (2011) i »Diapason d’Or de’l anee« (2003). Čuveni kompozitori, kao što su Kšištof Penderecki, Arvo Pert, Erki-Sven Tur, Leo Brouver, Dusan Bogdanović i Nikita Koškin napisali su dela posvećena Edinu Karamazovu. Svirao je u najuglednijim evropskim dvoranama: amsterdamski Koncertgebau, londonski Vigmor hol, sala Berlinske filharmonije i bečki Koncerthaus. Kao solista sarađivao je s vodećim ansamblima za ranu muziku – »Hiliard« i »Hesperion XX«. Sarađivao je s virtuozom Andreasom Šolom, kao i s čuvenim Stingom, čiji je zajednički nastup publika u Srbiji imala prilike da čuje na Festivalu »Guitar Art« pre nekoliko godina.

Autor i foto: NsHronika.rs