Početna Kultura Supermoćni: Pristupačnost kroz sedmu umetnost i radionice za decu

Supermoćni: Pristupačnost kroz sedmu umetnost i radionice za decu

0

Program „Supermoćni“, koji promoviše inkluziju, otvorenost i jednake šanse u kreiranju i konzumiranju kulturnih sadržaja za svakog, počeo je juče u tri kulturna prostora. Za danas, 25. novembar zakazana je projekcija domaćeg filma „Zlogonje“ u 18 sati u kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4). Nakon projekcije filma biće diskusija sa autorom filma Raškom Miljkovićem.

„To je film koji govori o raznim temama – osobama sa invaliditetom, vršnjačkim odnosima, problemima mladih, ali na zaista pristupačan način. Film je, iako na srpskom, titlovan, govorni sadržaji prevodiće se na znakovni jezik, što je veoma važno kada govorimo o pristupačnosti na kojoj insistiramo“, kaže potpredsednica Kreativno afirmativne organizacije „Parnas“, Marijana Ramić. Ta organizacija će, pored filma „Zlogonje“ u okviru „Supermoćnih“, organizovati još tri projekcije kratkometražnih filmova sa Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film“ – 28. novembra u Kutku za kulturu na Slanoj bari, 30. novembra u kulturnoj stanici Eđšeg i 3. decembra u kulturnoj stanici Svilara.

Parnas“ je jedna od 30 lokalnih organizacija, prevashodno aktivnih udruženja osoba sa invaliditetom, koje je povezao „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u okviru programa „Supermoćni“.

„Fondacija „Novi Sad 2021“ zajedno sa svima nama ovaj program je napravila kako bismo prikazali umetnost i autorstvo osoba sa invaliditetom, kako bismo videli da i osobe sa invaliditetom itekako imaju svoje umetničke potencijale. Takođe, svi mi želimo da osobe sa invaliditetom budu deo aktivne publike, da se poveća njihovo učešće u kulturnim događajima i skrećemo pažnju na pristupačnost kulture u Novom Sadu i pristupačnost uopšte“, rekla je Ramić.

„Supermoćni“ ove nedelje obuhvatiće i četiri lutkarske radionice za decu „Lutka kao prijatelj“ u organizaciji udruženja građana „Teatrilo“, 26. i 27. novembra u 11 sati i 28. i 29. novembra u 16 časova. Pored radionica, najmlađi Novosađani imaće prilike da pogledaju i lutkarsku predstavu „Ko se boji senke još“ 28. novembra u 17.30 časova, takođe u KS Eđšeg. Program za decu biće i u KS Svilara, gde će od 25. do 28. novembra od 18 do 22 časa, organizacija „Čepom do osmeha“ realizovati radionice „Puzle i mozaici“, koje kod dece predškolskog i školskog uzrasta podstiču logičko razmišljanje i razvoj grafomotoričkih veština.

Za sve radionice potrebne su prijave koje se nalaze na sledećem linku: http://bit.ly/2pIleth

„Supermoćni“ deo su programskog luka „Druga Evropa“ koji do 15. decembra predstavlja drugačiju, skrivenu, manjinsku, ali izazivačku i hrabru kulturu i umetnost Novog Sada, iza čega stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Program „Supermoćni“ juče je otvorila opera za decu „Pčelica Dana“ kompozitora Petra Jovanovića, a koju je organizovalo udruženje umetnika „Visoko C“ u KS Eđšeg, dok je u Kutku za kulturu na Slanoj bari udruženje građana „Sunce“ – Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu održalo radionicu pletenja prstima.

U KS Svilara program je započet izložbom „Trenutak u hodu i letu” koju čine radovi nastali u okviru likovne kolonije održane u Edukativnom kampu Čenej i objektu škole „Milan Petrović“ na Novom naselju.

Interesantan spoj činili su soundbeam orkestar „Dobri ljudi“ i novosadski rege sastav Killo Killo banda, koji su zajedno nastupili, a program prvog dana završen je uz monodramu „Nebeski divan Toše Ačanskog“, koju je izveo Bojan Živanović, član udruženja građana „Vera ljubav nada“ i sekcije tog udruženja „Teatar dobrih vibracija“.

Program „Supermoćni“ možete pronaći i na društvenim mrežama:
Kulturna stanica Svilara: http://bit.ly/supermocni-svilara
Kulturna stanica Eđšeg: http://bit.ly/supermocni-edjseg
Kutak za kulturu: http://bit.ly/supermocni-kutak

Foto: NS2021/Promo