Početna Party Time Buč Kesidi i Borghesia ovog vikenda u Novom Sadu

Buč Kesidi i Borghesia ovog vikenda u Novom Sadu

0

Trenutno jedan od najpopularnijih mladih bendova na domaćoj sceni, Buč Kesidi, dolazi u Novi Sad u subotu, 30. novembra, u MKC Petefi Šandor, gde će promovisati svoj novi album, s početkom u 22:45h. Ulaz će biti slobodan od 20:30 sati, a kao predgrupe nastupiće autorski bendovi iz Novog Sada – “UV” (od 21 čas) i “Wavelet” (od 21:45h).

Buč Kesidi je levoruki indi rokenrol elektro disko duo iz Pančeva. Iza sebe ima debi album “Posesivno-ospulsivni hospul” koji prati pet popularnih singlova i video spotova, među kojima su “Jaa (imam plaan)”, “Draga?”, “Kafe aparat”, i dugogodišnji niz koncerata po regionalnim klubovima i festivalima, među kojima su i Main Stage EXIT festivala, Arsenal Fest i Beer Fest.

Krajem prošle godine izbacili su radijski hit “Nema ljubavi u klubu”, prvi singl sa nadolazećeg drugog albuma, koji obeležava prelazak benda na moderniji i više elektronski zvuk. Singl je doneo veliki odziv kod publike kao i pozitivne kritike na svim regionalnim top listama (Balkanrock, Tegla.rs, Muzika.hr, BeforeAfter, Strategija zvuka…). Naredni singlovi koji su izašli, “Đuskanje ne pomaže” i “TIHO”, dobijaju još bolje kritike i potvrđuju težnju benda ka komercijalnom i umetničkom uspehu u radu na drugom albumu.

 

Jedno od najznačajnijih imena slovenačke scene u vreme stare Jugoslavije, uz Laibach i Pankrte, nedvosmisleno je ljubljanski sastav “Borghesia” koji se smatra začetnikom EBM i elektornskog dark rok zvuka na ovim prostorima, stiže u Novi Sad, gde će promovisati svoj novi album “Proti Kapitulaciji”, u petak 29. novembra, u MKC Petefi Šandor, s početkom u 22:10h. Specijalni gosti i domaćini na koncertu biće unikatni duo “Lepša Brena”, bend koji neguje nestandardan i vrlo originalan zvuk, a koji će nastupiti kao predgrupa s početkom od 21 čas. Ulaz će biti otvoren od 20:30h.

Bend “Borghesia”, koji je kako mnogi kažu išao daleko ispred svog vremena, oformljen je još 1982. godine, a svojom pojavom izazvali su brojne rekacije javnosti ne ostavljajući nikoga ravnodušnim.

Prikačena im je etiketa jugoslovenskog D.A.F-a. U periodu 1988-1991. imali su nekoliko velikih, veoma uspešnih evropskih turneja, kada su prestižni muzički magazini (NME, Melody Maker i brojni drugi) pisali hvalospeve o njima.

Polovinom 90-ih prestaju sa radom da bi se ponovo vratili na scenu 2009. godine i svima ponovo priredili veliko iznenađenje kročivši na binu kao full-bend. Osveživši svoj stil mnogim novim motivima, inovativnim idejama koje će verovatno (kao što smo i navikli u vezi ovog benda) biti shvaćeni u nekoj daljoj budućnosti.

Autor: NsHronika
Foto: Promo