Početna Kultura Sutra počinje sa radom “Kutak za kulturu” na Slanoj bari

Sutra počinje sa radom “Kutak za kulturu” na Slanoj bari

0

Pokretanje kulturnih aktivnosti van centra grada u Novom Sadu nastavlja se otvaranjem novog Kutka za kulturu na Slanoj bari kod Sportskog centra Slana bara (Sentandrejski put 106b), u subotu, 19. oktobra.

To je najava buduće kulturne stanice u tom delu grada, jednom od najudaljenijih od samog centra, čija izgradnja je već počela, a do njenog otvaranja, upravo će Kutak za kulturu imati zadatak da aktivirati lokalnu zajednicu, podstakne lokalne organizacije i umetnike, pomogne im u njihovom stvaralaštvu, sa posebnom pažnjom na romsku nacionalnu zajednicu.

„Na Slanoj bari, kao jednom od najudaljenijih delova grada, nažalost, ne postoji mnogo aktivnosti u okviru kojih lokalna zajednica može na kreativan način da provodi svoje vreme, da stvara i edukuje se. U tom delu je i Veliki rit gde živi romska nacionalna zajednica koju je jako važno uključiti u stvaranje kreativnih sadržaja, kulturne aktivnosti i edukaciju. Ideja je da Kutak za kulturu pokrene dijalog među stanovništvom i kulturnom scenom, organizacijama, umetnicima, da oni doprinesu jedni drugima, kao i celokupnoj kulturnoj slici grada“, rekla je Milica Rašković, viši stručni saradnik za participativne projekte u okviru „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. U duhu najavljenog dijaloga, kako bi se čule različite ideje, u subotu, na otvaranju Kutka, biće organizovan Divan – U susret kulturnoj stanici sa početkom 18 časova. Divan će zapravo biti prilika da se prodiskutuje o samoj ideji buduće kulturne stanice, zašto je ona važna za taj deo grada, kako bi trebalo da izgleda, koje sadržaje bi trebalo da ima, ko bi sve trebalo da se uključi i brojna druga pitanja.

Učesnici Divana biće:

  • Zorica Kalanjoš, pedagoška asistentkinja, OŠ „Dušan Radović“
  • Dejan Perišić, veroučitelj
  • Božidar Stojkov, novinar romske redakcije Radio televizije Vojvodine
  • Milica Rašković, „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“
  • Marija Jevtić, fabrika vinila „SoulPeddler“
  • Saša Krga, umetnik
  • Miodrag Perić, vajar

Informacije o Divanu možete pronaći i na facebook event-u: http://bit.ly/divan19X

F.R.K.A. na Slanoj bari

Uz otvaranje Kutka za kulturu, na Slanoj bari istog dana, 19. oktobra, biće organizovan i Peti po redu Festival romske kulture i aktivizma F.R.K.A. u organizaciji Centra za proizvodnju znanja i veština.

Program počinje u 13 časova predstavom za decu „Mašta i Mim“ koja kroz mimiku prikazuje niz događaja kako bi svako dete moglo da je razume, bez obzira na jezik kojim govori. U 14 časova biće organizovana Lutkarska radionica za decu kroz koju će im biti pružena prilika da kažu kakve bi programe voleli da vide u novom kulturnom prostoru i kako vide svoj kraj u budućnosti. Plesni performansi koji spajaju tradiciju i moderan ples počeće u 15 časova, a nastupiće hip-hop plesači koji učestvuju u projektu „Moj glas putuje“ zajedno sa KUD „Vila“. U 16 sati, kreće radionica „Zajedno bogatiji“ za decu i mlade koja se bavi razbijanjem predrasuda.

Nakon Divana u 18 sati, nastupiće dva benda. Od 20 sati lokalna grupa Soulshine donosi zvuke bluza, a posle njih, u 21 čas, nastupiće grupa Kal, sastav koji kombinuje balkanski stil i romske ritmove.

Informacije o celokupnom programu možete pronaći i na facebook event-u: http://bit.ly/kulturnikutakslanabara

Otvaranje Kutka za kulturu početak je programskog luka „Druga Evropa“ koji će u naredna dva meseca, do 15. decembra, predstaviti drugačiju, skrivenu, izazivačku, manjinsku kulturu, kroz različite vrste programa poput – Pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta „Sinergija“, manjinskih medija, programa koji stvaraju osobe sa invaliditetom „Supermoćni“, nastupa neafirmisanih bendova iz Evropskih prestonica kulture, medijske umetnosti iz ženske perspektive, filmske umetnosti „Cinema now“ i drugih.

Foto: Pixabay