Početna Kultura Suze, smeh i aplauzi sinoć na premijeri predstave „Najusamljeniji kit na svetu“

Suze, smeh i aplauzi sinoć na premijeri predstave „Najusamljeniji kit na svetu“

0

Srpsko narodno pozorište može se pohvaliti još jednom premijerom u ovoj godini. Premijera predstave „Najusamljeniji kit na svetu“, Zijaha A. Sokolovića, koji je ovoga puta bio u ulozi reditelja, po tekstu Tijane Grumić, oduševila je sinoć novosadsku publiku.

Reditelj Zijah A. Sokolović kaže da je tekst Tijane Grumić izuzetan. Da su njena razmišanjanja romantična i poetična, duboko dramska, jer donose jedan novi pogled na svet, na civilizaciju. Dodaje da je očišćen prljavštinom svakodnevice, izvađen iz sumornih tema današnjih pozorišta, stavljen iznad i ispod površine ove planete, stavljen u more i nebo.

„Želeo sam ovom da tražim Grala kao Lanselot, da sa glumcima proverim, da li neko od nas može da čuje svog Plavog kita ili da postane Plavi kit uprkos zakonima prirode. Ili još čistije, ova predstava traži da svako od nas plače, ako postoji neko ko čuje Plavog kita“, ističe reditelj Zijah A. Sokolović.

Glumica Sanja Mikitišin kaže da ova predstava postavlja mnoga pitanja u vezi sa (ne) komunikacijom među ljudima i razumevanja svojih najbližih.

„Životna mašina, obaveze i problemi koje ona donosi, često čini da izgubimo suštinski kontakt i otupimo kao osobe te gubimo ono što čini život lepim i ono što je nas nekad činilo lepim i jedinstvenim. Zaboravljamo, ne primećujemo više, sve podrazumevamo kad uđemo u svet “odraslih”… Ovo je jedna dirljiva priča o odnosima u svetu danas, kroz prizmu jedne obične porodice“, ističe Mikitišin.

„Predstavom smo želeli da podstaknemo publiku da žive sad, u ovom trenutku, prisutni emotivno i umno, te budu usmereni jedni na druge. S toga se ova predstava zapravo, kroz niz slika i prikaza situacija, odvija u gledaocu- njegovom iskustvu, mašti i srcu“, kaže mlada glumica Mia Simonović.

Scenografiju potpisuje Saša Senković kao i Zijah A. Sokolović, za kostime je bila zadužena Senka Ranosavljević, kompozitori su Irena Popović Dragović i Nikola Dragović, dok je scenski pokret radila Andreja Kulešević.

Uloge tumače: Milan Kovačević (KIT 52 HERCA), Mia Simonović (Saška), Grigorije Jakišić (Luka), Vukašin Ranđelović (Klovn), Sanja Mikitišin (Mama), Ervin Hadžimurtezić (Tata).

Repriza je zakazana za 8. mart.

Foto: Branislav Lučić