Početna Kultura “Room escape” igre u Muzeju Vojvodine

“Room escape” igre u Muzeju Vojvodine

Muzej Vojvodine uskoro postaje arena za takmičenje u “preživljavanju” – ova ustanova kulture dobija odeljak posvećen “room escape” timskoj igri.

Od ponedeljka, 11. marta do ponedeljka, 13. maja, održavaće se besplatne “room escape” igre u okviru stalne postavke Muzeja Vojvodine. Pod nazivom “Tajna besmrtnosti”, u igri mogu da učestvuju timovi od tri do šest igrača, svakog ponedeljka u tri termina.

Ovaj inovativni pristup umetnosti deo je saradnje Muzeja Vojvodine, ekipe “Room escape Novi Sad by Fox in a Box” i Fondacije 2021, a u nameri da se kulturni sadržaji približe mlađoj publici.

“Room Escape” igre nastale su u Japanu i brzo postale popularne u svetu, a u poslednje vreme i kod nas. Kreiranjem jedne takve igre u sklopu stalne postavke muzeja, izlazi se iz domena virtuelnog u stvarni svet.

U čemu je zaplet?

Postoje priče da se još od 1847. godine u muzeju nalazi velika tajna besmrtnosti koju niko do sada nije uspeo da pronađe. Da li je u pitanju mit ili istina moći će da otkriju svi učesnici nove igre. Kao tim stručnjaka, igrači će moći da se upuste u nezaboravnu avanturu koja počinje tačno sat vremena nakon što policija evakuiše ovu ustanovu.

“Bekstvo iz muzeja: tajna besmrtnosti” je dobro osmišljena igra u muzejskom okruženju, kreirana na osnovu priča i predmeta iz prošlosti, prikazanih na stalnoj postavci, a osmišljenih od strane stručnjaka iz različitih oblasti arheologije, pedagogije, konzervacije, IT-a, kao i tima iz “Room Escape Novi Sad by Fox in a Box”. Dizajnirana je tako da ne narušava integritet muzejske postavke, a sa druge strane da animira igrače da se bliže upoznaju sa eksponatima Muzeja Vojvodine.

U igri se koriste različiti rekviziti, nenametljivo uklopljeni u muzejsku postavku, koji su neophodni za rešavanje zadataka, a koji su specijalno osmišljeni za potrebe igre. Igra je i dvojezična (na srpskom i engleskom jeziku).

Deliće se 30 besplatnih igara. Najverniji “rum iskejp” entuzijasti biće informisani telefonom o njihovim terminima za besplatnu igru, a svi ostali zainteresovani mogu učestvovati u nagradnim igrama na fejsbuk stranicama Muzeja Vojvodine i “Room Escape Novi Sad by Fox in a Box” već od sledeće nedelje.

Od 20. maja, igre će se nastaviti u zavisnosti od interesovanja publike.

Sve informacije biće blagovremeno na vebsajtovima i društvenim mrežama Muzeja Vojvodine i “Room Escape Novi Sad by Fox in a Box”.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay