Početna Kultura Svečano otvoren 15. Festival uličnih svirača

Svečano otvoren 15. Festival uličnih svirača

0

ulicni sviraci

Ovogodišnji, 15. Festival uličnih svirača je sinoć otvoren u centru Novog Sada, na Trgu slobode, velikim street musical clash koncertom riječkog sastava “Let 3” i novosadske grupe “Atheist Rap”.
Festival je zvanično otvorio proslavljeni bubnjar Dragoljub Đuričić. Pozdravivši Novi Sad, Vojvodinu, Srbiju i Evropu rekao da je više je da mu je zadovoljstvo što već par puta nastupa na ovom festival, a na kraju je kroz smeh dodao da bi voleo da bude izvođač i na 55. izdanju festivala.

Uvod na koncert bila je velika festivalska povorka koja se kretala Bulevarom Mihajla Pupina. Povorku je predvodio italijanski duvačko-bubnjarski sastav BadaBimBumBand, izmešan s mnogobrojnom publikom. Iza njih su bili novosadski Haos žongleri, kao prethodnica velikom otvorenom festivalskom kamionu s dvadesetak bubnjara Dragoljuba Đuričića.

ulicni sviraci1

Ritam koji je stizao s kamiona publika je pratila kao omađijana, tresući šejkerima koje je Đuričić pripremio i podelio. Na putu ka Trgu slobode, kroz Ulicu Modene, festivalska povorka izgleda je zaista prelepo. Prve tri numere street musical clash koncerta – Kontinentio, 999 i Vjeran pas – odsvirao je Let 3, na bini ispred Katedrale, da bismo nakon toga čuli i tri pesme Ateista – Drugo pakovanje, Zapadna Evropa i Ne bi bilo fer. Novosadski bend je bio na drugoj festivalskoj bini, postavljenoj ispred Gradska kuće.

ulicni sviraci3

Festivalska publika je imala prilike sinoć da odgleda i predstave na ulici, igračicu italijanskog porekla, da sluša gitare sa novosadskih balkona, a najmlađi su uživali u čarolijama francuskih klovnova i žonglera.
Procena organizatora je da je program prve večeri ovogodišnjeg Festivala pratilo više od 20.000 ljudi.
Ovogodišnji, 15. Festival uličnih svirača, traje do subote, 5. septembra.

ulicni sviraci2

Autor: NsHronika.rs
Foto: Festival uličnih svirača