Početna Kultura SZ Pavla Beljanskog prvi put predstavlja kolekciju Pavla Beljanskog van granica Srbije

SZ Pavla Beljanskog prvi put predstavlja kolekciju Pavla Beljanskog van granica Srbije

0

Ostvarenje sna: U godini u kojoj se obeležava pet decenija od smrti Pavla Beljanskog, značajan broj slika i skulptura iz njegove kolekcije biće prikazan u Zagrebu.

Kolekcija Pavla Beljanskog 2011. u Domu Vojske Srbije
Kolekcija Pavla Beljanskog 2011. u Domu Vojske Srbije

Nakon izložbe u Beogradu 2011. godine, to je prvi put da gotovo polovina umetničkih dela iz kolekcije napusti izložbeni prostor Spomen-zbirke i, štaviše, bude prikazana van granica zemlje.

U kolekciji Pavla Beljanskog se nalazi slika Velika Iza Vlaha Bukovca, koja je još 1882. godine dobila međunarodno priznanje, kao i dela koja su učestvovala na reprezentativnim međunarodnim izložbama jugoslovenske umetnosti, od Barselone, preko Haga, Amsterdama, Rima, Londona, Praga, Moskve, Varšave.
Pozajmicom dela Beljanski je promovisao umetnost i umetnike za koje se zalagao, ali i svoju kolekciju.

Dr Jasna Jovanov sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem u stalnoj postavci SZPB
Dr Jasna Jovanov sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem u stalnoj postavci SZPB

Već je prvo javno izlaganje kolekcije u Gradskom muzeju i biblioteci u Somboru 1945. godine privuklo pažnju javnosti, a posebno 1946, kada je Pavle Beljanski organizovao dolazak diplomatskog kora u obilazak njegove kolekcije. To se vidi iz mnogobrojnih sačuvanih pisama zahvalosti koja su ambasadori različitih zemalja uputili Beljanskom.

Pavle Beljanski, Prag 1926
Pavle Beljanski, Prag 1926

Neposredno pre izlaganja kolekcije u Muzeju grada Beograda (1952–1956) Beljanski je u decembru 1951. godine obavestio Milana Konjovića da se bivši švajcarski poslanik u Srbiji, Celveger, zalaže da se kolekcija prikaže u Cirihu i piše: „radovao bih se da se ovo ostvari“.
Ova izložba nije realizovana, kao ni izložba u Ljubljani koju je kolekcionar planirao. Paralelno su tekli pregovori s Muzejem grada Beograda o stalnom smeštaju kolekcije, kao i projektovanje posebnog prostora za Galeriju Pavla Beljanskog u novoj (nikada sagrađenoj) zgradi Muzeja.
Umesto da trajno ostane u Beogradu, da bude izlagana u Ljubljani ili u inostranstvu, kolekcija je 1957. usmerena ka Novom Sadu. Nakon sklapanja Ugovora o poklonu sa Izvršnim većem AP Vojvodine u novembru 1957. godine, konačno je, od 1961. godine izložena u namenski formiranoj instituciji, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Povodom obeležavanja pedeset godina rada Spomen-zbirke, kolekcija Pavla Beljanskog je 2011. godine prvi put napustila zdanje u Novom Sadu, da bi u Beogradu bila prikazana u okviru postavke Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu u Domu Vojske Srbije.
Imajući u vidu želju Pavla Beljanskog da njegova zbirka u celini, a ne samo pojedinačna dela, gostuje u Švajcarskoj, Ljubljani i drugim gradovima, može se reći da izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne predstavlja početak ostvarenja njegovog davnašnjeg sna.

Memorijal Pavla Beljanskog
Memorijal Pavla Beljanskog

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne će u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu trajati od 19. novembra 2015. do 10. januara 2016. godine.
Autori izložbe su dr Jasna Jovanov i dr Zvonko Maković.

Izlaganjem 84 eksponata, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog prvi put predstavlja kolekciju Pavla Beljanskog van granica Srbije.