Početna Kultura “Talj nije nepobediv”: Otvaranje izložbe posvećene Miki Antiću

“Talj nije nepobediv”: Otvaranje izložbe posvećene Miki Antiću

0

8420-fotografija-najava

U okviru manifestacije “Antićevi dani”, u ponedeljak, 14. marta, otvara se izložba slika, crteža, grafika i instalacija Uglješe Colića pod nazivom “Talj nije nepobediv”.

Otvaranje je najavljeno za 18 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad. Izložbu će otvoriti Dragan Radenović.

Centar izložbe ‘Talj nije nepobediv’ je instalacija – Paleta kao šahovska tabla – koja je nastala kao omaž jednom događaju iz Antićevog života koji je umetnik izdvojio – Mikinu pobedu na šahovskom polju nad tadašnjim majstorom ove igre – Mihailom Taljom. Potreba da se zabeleži jedan ovakav događaj iz Antićevog života predstavlja mesto odakle se može krenuti u traganje za drugim stranama ličnosti ovog genija, takođe, odavde se može krenuti i u pričanje njegove biografije. Šahovska tabla je paleta u jednom tenutku, u drugom tube boje pretvorene su u figure kojima se igra šah. Mešanje slikarskog simbola u jedan svet igre kakav je šah vodi nas do Antića, kao slikara koji stvara svoja polja suncokreta, prostranstva njegove voljene Vojvodine. Odatle nas put vodi u pejzaže kolaža koje stvara a gde je glavni suncokret sam Mika, udenut u različita polja u kojima su ga mogli pronaći njegovi prethodnici, njegovi savremenici i polja u kojima će ga pronaći budući… Jer on ne umire, on živi… – rekla je Ljiljana Maksimović.

Srednju školu za dizajn i primenjenu umetnost “Bogdan Šuput” Uglješa Colić završio je u Novom Sadu. Akademiju lepih umetnosti u Beogradu završio je u klasi profesora mr Saše Filipovića, odsek slikarstvo, a master studije slikarstva na istoj akademiji. Trenutno je doktorant na Akademiji klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici u klasi mr Dragana Martinovića. Do sada je imao 26 samostalnih i preko trideset grupnih izložbi. Učestvovao je na tridesetak likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Član je UNUNS-a. Živi i sanja u Novom Sadu.

Autor: NSHronika.rs
Foto: KCNS