Početna Danas u gradu Aleksandar Filipović održao predavanje polaznicima Škole za novinare i urednike CPG

Aleksandar Filipović održao predavanje polaznicima Škole za novinare i urednike CPG

0

Aleksandar Filipovic Novinarska skola CPG (1)

Prolećni semestar Škole za novinare i urednike u Color Press Grupi počeo je u subotu 5. marta.

Dvadesetoj generaciji Škole za novinare i urednike jedan od gostujućih predavača bio je juče Aleksandar Filipović, novinar i autor emisije Tabloid na RTV-u.

Budućim koleginicama i kolegama pokušavam da objasnim šta ih čeka u novinarskoj praksi. To nažalost ne piše ni u jednom udžbeniku za novinarstvo, jer ova profesija je za mnoge fatamorgana i iluzija. Pokušavam da im kažem istinu, jer istina i činjenice su postulat dobrog novinarstva, pa makar ono bilo i zabavno i tabloidno.

Aleksandar Filipovic Novinarska skola CPG (2)Kakvi novinari su potrebni Srbiji danas i u budućnosti?

– Novinari koji su potrebni Srbiji i današnjim medijima su moderni novinari koji shvataju novo vreme i koji neće robovati korektnosti od političkog do estradnog novinarstva. Kod mladih generacija jako mi se sviđa to što su rasčistili sa zabludama koje smo mi imali u našoj mladosti. Jednostavno, kod mlađih kolega ne postoji taj sukob između elitizma i populizma, jer mlade kolege shvataju da nešto što je komercijalno može biti i dobro. Moderan novinar ne treba da bude član prepisivačke škole sa Tvitera, Fejsbuka i Instagrama. Novi mladi novinar mora da bude kreator vesti, a ne da ih prenosi.

Aleksandar Filipovic Novinarska skola CPG (3)

Šta biste poručili novim i budućim polaznicima CPG škole?

– Svim budućim polaznicima CPG škole bih poručio da je to jedna od retkih novinarskih škola koja daje praktična znanja i pruža šansu da se okušate bilo u medijima bilo u organizaciji sjajnih konferencija CPG. Ono što je jako bitno jeste druženje, koje je među polaznicima sjajno. Većina ih ostaje u korektnim odnosima sa svojim predavačima i međusobno. Voleo bih da ovo ne bude samo profesija i škola gde se prijavljuju samo dame, jer je primetno da su momci pobegli od ove profesije u neku drugu koja im brani muškost i novčanik. Ali kao i u životu nema ničeg bez rodne ravnopravnosti. Mora se čuti i marsovski, muški pogled na stvari u modernim vremenima gde se sve izmešalo i šta je znanje i na osnovu cega se stiče imanje. I na kraju, bez lažne skromnosti, kada vidim u očima sjaj sjajnih mladih polaznika ove škole, osetim se ponosno. Nisam radio uzalud. Umem da prenesem svoje znanje i imam mlade ljude koji me cene i poštuju. Da sam to znao tada na BK televiziji ko zna gde bih sad dogurao, sigurno do nekog dopisničkog mesta iz inostranstva. Mladi ljudi koje upoznajem u CPG školi novinarstva daju u zemlji bez nade da će se desiti čudo neviđeno u našim glavama. Kad njih vidim kako se bore sa teškim vremenima kažem sebi: “Filipoviću, ne smeš da budeš pesimista kada vidiš takvu mladost koja još uvek želi da se donkihotovski bavi ovom profesijom…”.

Autor: Škola za novinare i urednike CPG / NSHronika.rs
Foto: Mladen Sekulić