Početna Kultura “Tamburica fest 2016” od 21. do 25. juna u Novom Sadu

“Tamburica fest 2016” od 21. do 25. juna u Novom Sadu

0

DSC_6635

“Tamburica fest 2016”, deveti po redu svetski tamburaški festival održaće se ove godine od 21. do 25. juna u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Najveća smotra tamburaša imala je poseban uvod jer je na platou ispred čuvene “sat- kule” na Petrovaradinu, snimljen promotivni televizijski spot kao podrška gradu u kandidaturi za kulturnu prestonicu Evrope 2021. godine, za potrebe Turističke organizacije grada i, svakako, za najavu tradicionalne tamburaške smotre. Tom prilikom uz muziciranje više od stotinu tamburaša i vokale 100 članova mešovitog hora nastupilo je 50 plesnih parova i folkloraša, kao jedinstvena najava takmičenja majstora pera i žice na taktove festivalske himne Đorđa Čavića, novosadskog kantautora i kompozitora.

– Svakako da podržavamo naš grad u promociji bogate kulturne baštine na međunarodnom planu jer je, između ostalih sadržaja, i to zadatak svetskog “Tamburica festa” – kaže dr Jovan Pejčić, direktor festivala, a zatim dodaje:
– Zato simbolično i počinjemo sa festivalskim dešavanjima upravo na “Svetski dan muzike”, 21. juna kada u 18.30 časova kreće “tamburaška promenada”, defile Dunavskom i Zmaj Jovinom ulicom i u Katoličkoj porti 15 domaćih orkestara koji će muzicirati sve do 23 časa. Jednako tako biće i druge festivalske večeri, 22. juna a u četvrtak, 23. juna programi će se dešavati na Trgu slobode. Najpre, oko 17 časove kreće “Tamburaška fijakerijada” novosadskim bulevarima i ulicama, a u 19 časova nastupaju orkestri Vase Jovanovića i “Mesečina” uz koncert Đorđa Čavića.

U festivalskoj uvertiri u centru grada, 21. i 22. juna, Novosađane će animirati čak 15 tamburaških bandi, najpre uz “bećarac” zajedničkom šetnjom orkestara “Miris lipa”, “Orkus”, “Stari drugari”, “Da zna zora”, “Stari đeram”, “Adio”, “Brile”, “Keš dur”, “Vaš kec iz rukava”… iz Deronja, Titela, Beočina, Žablja…

U petak, 24. juna, festival se “seli” na Petrovaradinsku tvrđavu, gde će za prestižne festivalske nagrade tambure ukrstiti “Sremska banda” i “Zorule” (Srbija), “Garavi” (Hrvatska), “Crnogorski tamburaši” (Crna Gora) i “Mohački tamburaški orkestar” (Mađarska) a u revijalnom delu te večeri nastupiće legendarni Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima i orkestar “Dijako” iz Đakova. Svi ti programi su besplatni za ljubitelje umilnog zvuka tamburice.

Za završno veče festivala, u subotu, 25. juna, kada će se takmičiti “Bečki tamburaši” (Austrija), “Zlatna suza” (Rumunija) “Uspomena” (Hrvatska) “BL Merak” (RS BiH) i “Tajna” (Srbija), ulaznica košta 500 dinara u pretprodaji, a na sam dan 700 dinara. Revijalni deo poslednje festivalske večeri, kada će biti i proglašeni najuspešniji učesnici, obeležiće novosadski “Hercenšlus” sa svojim “laloškim svingom” a za kraj nastupa Halid Bešlić sa svojim orkestrom i specijalnim gostom, Zoranom Kalezićem.

– I ove godine promovišemo naš grad i festival koji već devet godina okuplja najbolje tamburaše sveta – kaže Jovan Adamov, umetnički direktor festivala.

– Predstavićemo stvaralaštvo 10 orkestara koji će se takmičiti za nagrade stručnog žirija i uvereni smo da će i na ovom festivalu biti vrhunski, izuzetno kvalitetan nivo izvođača. Jer, prilikom izbora takmičara vodili smo računa o umetničkom utisku. S obzirom na to da činimo značajan deo po pitanju umetničke, kulturološke i turističke promocije grada, imamo i odgovornost da kvalitet učesnika bude zaista na najvišem nivou.

U okviru ovogodišnjeg festivala tradicionalno će se održati i saziv likovne kolonije “Tamburica fest 2016.”, deveti po redu na kojem učestvuje devet likovnih umetnika. Svoje radove na terasi likovnog kruga na Petrovaradinskoj tvrđavi u petak, 24. juna u 20 časova predstaviće Janoš Mesaroš, Branka Stojsavljević, Slobodan Miljević, Silvija Jelačić, Kolja Obrovski, Saša Dobrić, Igor Cvejanović, Slobodan Bajić i Borivoj Popržan.
– Umetnički doživljaj odnosa muzike i slike iz godine u godinu se produbljuje i uglavnom se biraju autori sa više smisla i oni koji mogu trenutno da daju najviši doprinos. Zadovoljstvo je što ove godine nastupa devet slikara – kaže selektor Popržan.

Autor: NsHronika
Foto: Promo