Početna Politika Zdravko Jelušić predsednik Skupštine N.Sada

Zdravko Jelušić predsednik Skupštine N.Sada

zdravko jelusic

Odbornik sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” Zdravko Jelušić izabran je danas na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Novog Sada, za predsednika novosadskog parlamenta. Jelušić je izabran tajnim glasanjem, a za njega je glasalo 48 od ukupno 78 odbornika. U glasanju nije učestvovalo sedam odbornika, a bilo 23 nevažeća listića.

Za vreme tajnog glasanja skupštinsku salu su napustili odbornici Demokratske stranke, njih šest, a sednici ne prisustvuje lider i odbornik LSV-a Nenad Čanak koji je pre sednice skupštine podneo ostavku na odborničko mesto.

U nastavku sednice bira se zamenik predsednika skupštine, kao i sekretar skupštine i njegov zamenik.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je novinarima pre početka sednice da će naredna sednica gradskog parlamenta na kojoj će biti izabran gradonačelnik i članovi Gradskog veća biti održana u narednih desetak dana.

On je istakao da tek predstoje razgovori SNS-a sa drugim odborničkim grupama o formiranju gradske vlasti, a na pitanje da li će gradska vlast biti identična pokrajinskoj Vučević je rekao da “najverovatnije neće” i da postoji mogućnost da budu “dosta različiti”.

Na pitanje novinara da li će način glasanja odbornika SPS i LSV prilikom izbora predsednika Skupštine Grada uticati na eventualne razgovore sa tim strankama o formiranju gradske vlasti Vučević je rekao da će “gledati kako se te stranke na današnjoj sednici odnose prema ponuđenim predlozima” i da će to biti jedan od pokazatelja, ali, kako je naglasio, ne presuđujući.

Vučević je rekao da neki uoči izbora nove gradske vlasti u Novom Sadu pokušavaju da “neke stvari stave u politički fokus”.

“Ne čudi me da rođeni brat visokog funkcionera DS Gorana Ješića na sajtu za malu dece – bebe, objavi notornu neistinu da sam ja nekom odlukom oštetio decu u Novom Sadu, a niko se nije ni osvrnuo da li je to tačno i zato i želim da pred svim Novosađanima kažem da će Grad Novi Sad nastaviti da finansira boravak dece i u predškolskoj ustanovi Radosno detinjstvo i u privatnim vrtićima”, rekao je Vučević.

On je rekao da su se na pomenutom sajtu “uhvatili za odluku Gradskog veća da će u periodu jul – avgust u vrtićima popunjenost biti 50 odsto”, a kako je naglasio u tom periodu popunjenost vrtića je zbog godišnjih odmora manja od 30 odsto.

Vučević je među teme koje se pokušavaju staviti u politički fokus naveo i protest zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi jer, kako je rekao Grad Novi Sad nije doneo ni jednu lošu odluku za tu ustanovu.

Kao treću takvu temu Vučević je istakao i gradsku odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata pojasnivši da je Grad uvažio neke primedbe Udruženja ugostitelja pa je samo u vreme održavanja značajnih manifestacija omogućio nekim ugostiteljskim objektima da produže rad.

Autor: Tanjug