Početna Kultura “Tarket kolekcija” kao primer uspešne saradnje privrede i kulture

“Tarket kolekcija” kao primer uspešne saradnje privrede i kulture

0

_DSC3615

U okviru manifestacije “Muzeji Srbije 10 dana, od deset do deset”, sinoć je pred brojnim auditorijumom riznice svoje kolekcije srpskih i crnogorskih Potpisa, otvorila bačkopalanačka kompanija “Tarket” u Galeriji Matice srpske (GMS).

_DSC3525

Naslovljavajući je “Od privatnog ka javnom”, a time i trasirajući intencije i htenja, kako u darodavnom, tako i formalno pravnom smislu, u pogledu marenja za našu kulturnu baštinu, kompanija “Tarket” se odlučila da davne 1991. godine, tada poslujući kao firma “Sintelon” otkupi 85 umetničkih dela od kolekcionara Blaža Kusovca, i prema rečima dugogodišnjeg direktora “Sintelona”, a potom i kadgodnjeg predsednika Privredne komore Srbije Nikole Pavičića, na ideju o otkupu i stvaranju kolekcije došlo se blagodareći iskustvima stečenim u inostranstvu, gde je procenjeno da kupac i krajnji potrošač najbolje reaguje na kompanijski imidž i proizvode firme, baš blagodareći iskustvima stvorenim u spoju “privrede i umetnosti”.

_DSC3522

Na stanovištu da im je neobično zadovoljstvo da mogu kolekciju prikazati u reprezentativnoj nacionalnoj instituciji kulture, stajao je i generalni direktor “Tarketa” Miroslav Okuka, dočim je, upravnica GMS, Tijana Palkovljević Bugarski, međ ostalim rekla:

-Za nas je ova izložba izuzetna iz nekolikih razloga – jer je rezultat desetogodišnje saradnje sa kompanijom “Tarket” tokom koje smo popisali, obradili i valorizovali njihovu Zbirku, učestvovali u pozajmicama pojedinih dela za izložbe u muzejskim ustanovama, ali i priređivanju samih izložbi u kompaniji “Tarket” za njihove značajne goste. Takođe, izložba nam je važna jer su u njenom postavljanju učestvovale kolege iz svih Odeljenja GMS. A svakako najveća vrednost izožbe “Od privatnog ka javnom” leži u činjenici što smo uspeli da održimo lepu tradiciju naše ustanove dugu 170 godina. U pogledu tradicionalnog uspostavljanja i negovanja dobrih odnosa sa kolekcionarima od Tekelijih, i vremena Jovana Vujića, Milekića i Jovana Bokšana, te sve do današnjih dana, kada to činimo sa kompanijom “Tarket” – rekla je Palkovljević-Bugarska.

_DSC3549

Otvarajući izložbu, ministar kulture i javnog informisanja, Ivan Tasovac je objašnjavajući prirodu manifestacije “Muzeji Srbije deset dana od deset do deset”, naglasio da je u pitanju najobimnija zajednička akcija muzejskih i muzeoloških ustanova u Srbiji, u kojoj ove godine učestvuje 80 muzeja na 140 lokacija u 55 gradova:

– Ova manifestacija je prilika za muzeje da u periodu kada su oni u fokusu javnosti i medija, predstave svoje najvrednije kolekcije i najatraktivnije programe, i tako ukažu na vrednosti koje čuvaju i baštine, istovremeno pokazujući da su muzeji mesta aktivnog dijaloga prošlosti sa savremenim trenutkom, umetnosti sa publikom, i publike sa muzealskim profesionalcima – rekao je međ ostalim ministar Tasovac, posebce istakavši primer GMS i njene upravnice Tijane Palkovljević Bugarski, kao uzoriti u pogledu spajanja “umetnosti i privrede”, te upravnice same kao izuzetnog primera menadžera u oblasti kulture.

_DSC3583

Međ brojnim znamenitim Potpisima iz “Tarket” kolekcije, nalaze se i do sada neizlagana dela: Petra Lubarde (čak 30 njih!), Mila Milunovića, Nadežde Petrović, Rista Stijovića, Zore Petrović, Jovana Bjelića, Petra Omčikusa, Mihajla Vukotića, te Lazara Vujaklije. Uz zbirku ikona ruskih, bokokotorskih te srpskih ikonopisaca, koje su nastale u periodu od 17-og do 19-og stoleća.

_DSC3564

Uz Nj. E. Ambasadora Ruske federacije u Srbiji, Čepurina sa suprugom, otvaranju izložbe “Od privatnog ka javnom” u GMS, uspesmo da prepoznamo i: pokrajinskog sekretara za kulturu, Slavišu Grujića; slikare Veru Zarić i Petra Ćurčića; Jelenu Ubović; Zorana Radomana; Biljanu Jaramaz; sekretara Muzičke omladine Novog Sada, Milana Radulovića; Zorana Lukića, Sinišu Jokića; arhitektu Vladu Rakića; tužiteljku, Vladanu Dačić; pevača Đorđa Čavića sa suprugom Sandrom; upravnicu Spomen zbirke Pavla Beljanskog, Jasnu Jovanov; Jasminu Jakšić i brojne druge.

_DSC3507

Bogati prateći programi vezani za “Tarket kolekciju” pokušaće da problematizuju i teme u pogledu ženskog “aktivizma” u slikarstvu, i brojne druge koje će se naći pred mariocima umetnosti u narednm danima, a u okviru sinoćno, otvorene postavke.

_DSC3536 _DSC3618 _DSC3606

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Peđa Uzelac