Početna Crna hronika Novosađanin instalirao nelegalan softver i oštetio “Microsoft” i “Autodesk”

Novosađanin instalirao nelegalan softver i oštetio “Microsoft” i “Autodesk”

laptop-work-1148958_640

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala su u saradnji sa Poreskom upravom – Odeljenje za kontrolu legalnosti softvera, i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, podneli krivičnu prijavu protiv 34-orogodišnjaka, odgovornog lica jedne novosadske firme, zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava.

Sumnja se da je on, u dužem vremenskom periodu, pribavio i instalirao, na preko 280 računara u firmi, nelegalne programe i softvere, čiji su nosioci autorskih prava kompanije “Microsoft” i “Autodesk”.

Osumnjičeni je to radio bez njihovog znanja i ovlašćenja, čime je kompaniji “Microsoft” naneo štetu od 58.076.119,41 dinar, a kompaniji “Autodesk”, štetu od 61.511.070,00 dinara, što ukupno iznosi 119.587.199,41 dinar.

U saopštenju MUP navodi da će policija i dalje nastaviti da radi na suzbijanju kršenja prava intelektualne svojine, shodno odredbama Krivičnog zakona Republike Srbije, kao i Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije i stvaranja sigurnog ambijenta za investiranje inostranih kompanija.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay