Početna Kultura “Tesla i bitka na Magnetnom polju” u Srpskom narodnom pozorištu

“Tesla i bitka na Magnetnom polju” u Srpskom narodnom pozorištu

0

Mjuzikl za decu “Tesla i bitka na Magnetnom polju”, Nebojše Romčevića i Leontine Vukomanović, u režiji Đorđa Makarevića a po ideji Branislava Brkića, gostovaće na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u subotu 13. maja u 17 časova.

U godini jubileja – sto šezdeset godina od rođenja Nikole Tesle, Dečji kulturni centar Beograd potrudio se da obogati svoje programe pravom muzičko-scenskom poslasticom, mjuziklom za decu, pisca Nebojše Romčevića i kompozitorke Leontine Vukomanović. Predstava je premijerno izvedena 1. decembra 2016. godine, a svoje dalje izvođenje nastavlja i u 2017. godini na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta.

Na putu osmišljavanja jednog ovakvog mjuzikla, nosioci projekta vodili su se brojnim dečjim pitanjima, nedoumicama i strahovima. Glavna junakinja, devojčica Luna, vodi život u dvadeset prvom veku, okružena izumima koji ne bi postojali da nije bilo Nikole Tesle. Njen najveći strah bio je strah od buke Groma.

– U ovu priču pošao sam bez želje da Tesli podignem još jedan spomenik. Savremeni svet je spomenik Nikoli Tesli. Želeo sam, a u tome sam imao podršku svih autora, da Teslu učinim čovekom koji sanja i raduje se poput deteta. Rekao bih da je vanvremenska humanost, a ne inteligencija ono što Teslu čini genijem. Veliki čovek u njemu je rodio velikog naučnika. Čovek koji se igra je čovek koji stvara. Svi ostali proizvode – rekao je Nebojša Romčević.

Da li je Tesla razumeo jezik gromova? Da li je izumeo ne samo dvadeseti, nego i čitav dvadesetprvi vek? Da li je Teslina strategija mira – inspiracija za generacije koje dolaze? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja, naći ćete u prvom mjuziklu za decu “Tesla i bitka na Magnetnom polju”, u kome Tesla i devojčica Luna pomažu Gromu i Aparatima da oslobode maleni narod Elektrona, iz kandži pohlepne vladarke Jednosmerne struje – Alave.

– Ideju da napravim ovaj mjuzikl dobila sam gledajući u najlepše nacrtanog Teslu, ilustratora i animatora Branislava Brkića. Okupljajući ekipu autora za realizaciju, pre svega za libreto (Romčević), koji mi je kao producentu i kompozitoru bio najvažniji, kao i za koreografiju i režiju (Makarević), shvatila sam da teslijanska energija spaja ljude, baš kao u “Strujnom kolu”, završnici našeg mjuzikla. Igra i mašta, pre znanja, uvek prethode velikim dostignućima, zato su u našem kolu, baš kao i u publici, izbrisane razlike između velikih i malih, profesionalnih glumaca i dece – istakla je Leontina Vukomanović.

Da li će Alava, pored svega što ima, poželeti i drugaricu, ili će sačuvati Jednosmerno carstvo? Odgovor ćete otkriti u čudesnom muzičkom putovanju po zemlji Elektropiji, u potrazi za porobljenim Elektronima. Samo jedan slobodan Elektron dovoljan je da pokrene lančanu reakciju, a ishod bitke na Magnetnom polju, do kraja će biti neizvestan.

Ovaj projekat pod pokrivetljstvom je Grada Begrada – Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, a u produkciji Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Autor: NsHronika