Početna Kultura Toma Tasovac i Eva Mendez na konferenciji LIBER 2021.

Toma Tasovac i Eva Mendez na konferenciji LIBER 2021.

0

LIBER 2021 održaće online od 23. do 25. juna 2021. godine. Tradicionalno, prve sesije svakog dana su posvećene indidivualnim predavanjima relevantnih sagovornika koji su uvek u vrhu atrakcija naših konferencija.

Sa zadovoljstvom najavljujemo da ovogodišnji ključni govornici za godišnju konferenciju LIBER 2021 su Toma Tasovac, direktor DARIAH-EU, koji će imati predavanje posvećeno digitalnim bibliotekama (Digital Libraries: The Next Frontier) i Eva Mendez, vanredni profesor i istraživač Otvorene nauke na Univerzitetu Karlos III u Madridu čija prezentacija će objasniti kako doći do znanje dostupnoh svima (Open knowledge?… darling, we need to talk (again)!). Predavanje gospodina Tasovca možete ispratiti prvog dana konferencije, 23. juna dok će gospođa Mendez biti sa nama sledećeg, drugog dana konferencije, 24. juna 202. godine.

Toma Tasovac je direktor Beogradskog centra za digitalne humanističke nauke (BCDH) i direktor panevropske digitalne istraživačke infrastrukture za umetnost i humanističke nauke (DARIAH-EU). Sa akademskim iskustvom u komparativnoj književnosti i diplomama sa Harvarda, Prinstona i Triniti koledža u Dablinu, Tomine oblasti naučne ekspertize uključuju istorijsku leksikografiju i razvoj jezičkih resursa, modeliranje podataka, digitalna izdanja i istraživačku infrastrukturu. On je kourednik, zajedno sa Seli Čejmbers, predstojeće knjige Digitalne humanističke nauke: Uvod za bibliotekare. Igrao je vodeću ulogu u brojnim projektima koje finansiraju nacionalne i međunarodne agencije, uključujući Erazmus+, Horizont 2020 i Nacionalnu zadužbinu za humanističke nauke.

Eva Mendez je doktorirala bibliotekarske i informacione nauke i ekspert je za metapodatke.

Na osnovu njenog Tvitter profila ona je „militant otvorenog znanja“ (@evamen). Predaje na Univerzitetu Karlos III de Madrid (UC3M) od 1997. Dr Mendes je bila aktivan član nekoliko međunarodnih istraživačkih timova, savetodavnih odbora i zajednica uključujući: DCMI, OpenAire, Metadata2020, RDA, itd. U 2005-06. dobila je Fulbrajtovu istraživačku stipendiju u Centru za istraživanje metapodataka na Univerzitetu Severne Karoline u Čepel Hilu (SAD). Učestvovala je i vodila nekoliko istraživačkih projekata (trenutno FAIRsFAIR, FAIR4Health i IUFERING) i bila je savetnik u mnogim drugim oblastima u vezi sa standardizacijom, metapodacima, semantičkim vebom, otvorenom znanju, digitalnim repozitorijumima i bibliotekama, pored informacionih politika za razvoj u nekoliko zemalja. Godine 2015. osvojila je nagradu za mladog istraživača izvrsnosti svog univerziteta. U novembru 2017. proglašena je „Šampionom otvorenih podataka“ od strane SPARC Europe. Bila je predsedavajući EU-OSPP (European Open Science Policy Platform) u ime IERUN (Mreža mladih evropskih istraživačkih univerziteta) za drugi mandat platforme i RDA (Research Data Alliance) ambasador za interdisciplinarna istraživanja. Trenutno je zamenik potpredsednika za naučnu politiku – otvorenu nauku na UC3M.

Više o svim govornicima konferencije možete pogledati na Sched platformi.

Godišnju konfereciju udruženja LIBER u Beogradu, najvećeg evropskog udruženja akademskih biblioteka, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.