Početna Kultura Tribina o polu i rodu u vizuelnoj kulturi

Tribina o polu i rodu u vizuelnoj kulturi

0

radionica-pol-i-rod-jpg_660x330

U okviru programa “Artikulacija” u utorak 10. marta, u Omladinskom centru CK13, održaće se razgovor o polu i rodu u vizuelnoj kulturi i projekcija filmova “Being a Trans-Person living in a Two-Gender Society” i “My Body, My Hair”.
Razgovor će biti posvećen osnovama antropološkog tumačenja pola i roda, kao i načinima na koje se posmatraju rodne uloge.
Diskusiju ćee pratiti projekcija dva antropološka filma, a pored problematizacije distinkcije pol/rod, biće reči i o tome na koje se načine ovi koncepti mogu uočiti u stereotipima društvene svakodnevice u vizuelnoj kulturi, na primerima reklama, crtanih filmova i slično, kaže se u najavi.

Film “Being a Trans-Person living in a Two-Gender Society”, autora Petra Veljačića, bavi se preispitivanjem rodnih kategorija kakve poznajemo u današnjem društvu , a kroz koje nas vodi Šarlot Rivero, osnivač Kvir tango škole (Tangoverkstan in Stokholm), biolog Evelin Pijer sa CRNS Univerziteta (Centre National de la Recherche Scientifique) i poznati advokat Stiven Viti koji je i sam transeksualna osoba, i aktivni član organizacije “United Kingdom trans”. Trajanje filma 14:27 minuta.

Film “My Body, My Hair”, autorke Veeronike Rahjenberger, pokreće pitanja “ženstvenosti” i dlaka na ženskom telu. Ova tema je reprezentovana kroz oči šestoro žena koje su odlučile da zadrže svoje dlake na telu. Trajanje filma: 18:24 minuta.

Program se realizuje u okviru projekta “Artikulacija” CK13 i programa “Društveno angažovani bioskop”, a vodiće ga antropolozi iz Beograda Relja Pekić i Lazar Veljković.

Autor: RTV