Početna Kultura U Gradskoj kući upriličena svečanost povodom dodele nagrade “Miroslav Antić”

U Gradskoj kući upriličena svečanost povodom dodele nagrade “Miroslav Antić”

0

Vanja Vucenovic nagrada Mika Antic  (1)

U okviru manifestacije “Antićevi dani” u Gradskoj kući u Novom Sadu održana je svečanost povodom proglašenja ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Miroslav Antić” za najbolju pesničku knjigu. Ove godine je žiri, u sastavu Draško Ređep (predsednik), Ljiljana Šop i Marjan Čakarević, na sednici održanoj 7. mart 2016. godine, jednoglasno doneo odluku da nagradu dodeli Kolji Mićeviću za knjigu pesama “Rimaginacije” u izdanju Zadužbine Petar Kočić, Banja Luka – Beograd.

Ni najmanje nisam slutio da mogu dobiti nagradu. Ja sam kao pesnik pomalo skrajnut i prihvatam tu skrajnutost, čak je pomalo i negujem. Srećan sam što sam dobio nagradu Miroslava Mike Antića, i imam puno da kažem o njemu. Ja ću se danas pesmom koju sam iskomponovao na njegove stihove, na nekonvencionalan način zahvaliti Miki Antiću zbog kojeg smo danas ovde – istakao je Kolja Mićević.

Vanja Vucenovic nagrada Mika Antic  (2)

Svečanosti u čast dobitnika nagrade ustanovljene u znak sećanja na velikog pesnika prisustvovao je i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

Ovo je izuzetna manifestacija za Grad Novi Sad, jer je uspostavljena pre svega u interesu afirmacije sećanja na sve ono kvalitetno što je radio Miroslav Mika Antić, i to je prilika da mu se odužimo bar na ovaj simboličan način. U ovim danima Kulturni centar Grada Novog Sada organizuje niz kvlitetnih programa kako bi šira javnost upoznala delo Mike Antića, i nadam se da će Mika i u buduće biti svetionik svima koji kvalitetno promišljaju i stvaraju u kulturi – istakao je Vanja Vučenović.

Vanja Vucenovic nagrada Mika Antic  (3)

Završnicu manifestacije obeležio je nastup hora “Bajićevi slavuji” i “Kreativnog M Kutka” sa orkestrom gitara koji su na već poznatu muziku otpevali stihove Miroslava Antića iz tri pesme: “Ptica”, “Mart” i “Prvi tango”.

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Crnogorac povodom rođendana velikog pesnika ranije tokom dana položili su buket cveća na njegov spomenik u Dunavskom parku kao i venac na njegov grob.

Vanja Vucenovic nagrada Mika Antic  (4)

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad