Početna Kultura U Novom Sadu održane radionice projekta “Savremena i tradicionalna kulturno turistička ruta“

U Novom Sadu održane radionice projekta “Savremena i tradicionalna kulturno turistička ruta“

0

U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu juče su održane dve radionice projekta „Savremena i tradicionalna kulturno turistička ruta“ (CULHUSRBTOUR), koji se realizuje u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije. Radionice su ujedno bile i finale studijske posete predstavnika kulturnog i turističkog sektora Mađarske i Srbije, realizovane tokom 29. i 30. oktobra. Delegacija je obišla turističke, kulturne i istorijske znamenitosti Vojvodine, a konkretno lokacije na Paliću, u Apatinu, Somboru i Novom Sadu. Na istoj studijskoj turi, sastali su se i umetnici iz Mađarske i Srbije, razmenili ideje i napravili dogovore o budućoj saradnji.

Tamaš Kardoš je u radionici posvećenoj omladinskom turizmu, na primeru Parka Nacionalne baštine ONTE, objasnio njihova nastojanja da mladima, koji su najvažniji potencijal svakog društva, približe jednu turističku lokaciju kao atrakciju, ali i kao mesto gde će moći mnogo toga da nauče.

U radionici na temu kulturnog nasleđa kao turističke atrakcije, prisutnima se obratio i Gabor Turda, koji je fokus stavio na veliki kapacitet i potencijal Nacionalnog parka u Opuštaseru, koji godišnje obiđe između 200 i 250 hiljada posetilaca, što ga čini jednim od najznačajnijih turističkih mesta u Mađarskoj. Gospodin Turda se osvrnuo i na dosadašnju saradnju sa EXIT fondacijom: „Mislim da je naš projekat veoma uspešan, stekli smo dragocena iskustva i naučili toliko toga od naših partnera iz Srbije. Stvorili smo veze koje će u budućnosti unaprediti naše odnose i iskoristiti kulturno-turističke potencijale. Ovo je početak dugoročne saradnje sa EXIT fondacijom.“

Saradnja EXIT fondacije i Nacionalnog parka baštine „ONTE“ u Opustaseru u Mađarskoj, kroz zajednički projekat „Savremene i tradicionalne kulturno-turističke rute (CULHUSRBTOUR)”, u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, započeta je u junu 2018. i za osnovni cilj imala je razvoj nove turističke trase i uspostavljanje nove prekogranične veze među susednim zemljama. Tokom osamnaest meseci programa realizuje se ukupno četiri turistička događaja koji uključuju muziku, vizuelnu umetnost, slikarstvo i fotografiju, te održavanje zajedničkih umetničkih sastanaka, radionica i studijskih putovanja u obe partnerske zemlje, namenjenih pre svega mladima.

O programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija i ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Foto: EXIT/Promo