Početna Kultura U okviru “Kaleidoskopa kulture” dve velike izložbe na Železničkoj stanici i u...

U okviru “Kaleidoskopa kulture” dve velike izložbe na Železničkoj stanici i u Eđšegu

0

Dve velike izložbe dizajna u Novom Sadu u okviru “Kaleidoskopa kulture” počinju 17. septembra.

Jedan od vodećih pravaca – švajcarski dizajn oživeće prostor Železničke stanice, spajajući na taj način nesvakidašnji prostor i program, dok će izložba inovativnog finskog biti u prostoru savremene kulturne stanice Eđšeg.

Nakon Njujorka, Pekinga i Hong Konga, Novi Sad ima privilegiju da bude domaćin jedne od najznačajnijih izložbi u oblasti dizajna “Swiss style now” koja će biti otvorena u 20.21 čas u holu Železničke stanice i prikazati savremene tokove poznatog švajcarskog stila, kao i neobične tehnike štampe i visokokvalitetne materijale od kojih su sačinjeni izložbeni predmeti.

Autori izložbe, studio “Neo Neo”, Erik Brehbul, Noel Leu i Aleksander Tokilovski iz Švajcarske ovom izložbom kroz preko 320 radova, koje čine plakati, knjige, magazini, omoti za vinil ploče i flajeri, nastoje da upoznaju publiku sa modernim švajcarskim dizajnom, dok će hol Železniče stanice u Novom Sadu postati jedinstveni “Dizajn paviljon”.

Zašto je i dalje švajcarski dizajn omiljen među stručnjacima i po čemu je prepoznatljiv posetiocima će približiti jedan od naših najpoznatijih grafičkih dizajnera – Slavimir Stojanović Futro.

Izložba je realizovana u saradnji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” i PDP konferencije kreativnih medija, a biće otvorena do 15. oktobra.

Železnička stanica biće mesto na kom će biti predstavljen i projekat pobednika 14. Praškog kvadrijenala Filipa Jovanovskog “Ova zgrada govori istinu” koji se bavi problemom javnih prostora. Performans u okviru tog projekta biće izveden najpre 22. septembra u 12 sati, zatim uveče u 20 časova, a 23. i 24. septembra u tri termina: od 12, 17 i 20 sati.

Kako dizajn nalazi primenu u komunikacionim tehnologijama, brodogradnji, zdravstvenoj zaštiti, industriji nameštaja i mnogim drugim oblastima? Na koji način nove tehnologije uslovljavaju dizajn? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja daje velika izložba “Inovativni finski dizajn” koja će takođe biti otvorena 17. septembra, u 13 časova u kulturnoj stanici Eđšeg. Za Fince dizajn predstavlja način rešavanja problema, način da se primene nove tehnike i tehnologije po kojima su karakteristični i priliku za razvoj usluga i novih poslovnih mogućnosti.

Autor izložbe je Jarno Peltonen, nekadašnji direktor Muzeja dizajna u Helsinkiju koji je ovim putem želeo da ukaže na značaj dizajna za Fince.

Izložbu će svečano otvoriti ambasador Republike Finske Kimo Lahdevirta.

Izložba čini deo programa Nedelja finske kulture koju prate raznovrsni programi, poput radionica za decu i književne večeri, što je jedinstvena prilika da se bliže upoznamo ne samo sa dizajnom, već i kulturom i načinom života Finske. Izložba se realizuje u saradnji Finske ambasade i projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, a biće otvorena do 22. septembra.

“Kaleidoskop kulture” je programski luk iza kog stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u “grad scenu”. Deo “Kaleidoskopa kulture” su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, “Kaleidoskop” kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Autor: NsHronika
Foto: Promo