Početna Kultura U ponedeljak besplatan ulaz u Galeriju Matice srpske povodom Dana muzeja

U ponedeljak besplatan ulaz u Galeriju Matice srpske povodom Dana muzeja

0

Ulaz u Galeriju matice srpske u ponedeljak, 18. maja, biće besplatan povodom Međunarodnog dana muzeja.

Međunarodni savet muzeja — ICOM ove godine je za temu Dana muzeja izabrao ”Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija”, sa idejom da ukaze na muzeje kao mesta gde se slavi raznolikost zajednica i čiji programi i sadržaji mogu da doprinesu prepoznavanju i prevazilaženju predrasuda.

Kao nosioci promena i pouzdane institucije, muzeji danas mogu da pokažu i istaknu svoj značaj uključujući se u političke, društvene i kulturne izazove savremenog društva.

“U protekloj deceniji Galerija je posebnu pažnju usmerila ka stvaranju prostora i sadržaja dostupnog za sve. Iz tog razloga pod ovogodišnjim sloganom “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija” svi ljubitelji umetnosti u Galeriji Matice srpske mogu provesti jedan neobičan muzejski dan, uživati kako u stalnoj postavci Galerije, tako i u izložbama “inspirisani Italijom” i Poklon-zbirci Dragiše Brašovana”, navode u Galeriji.

Dodaju da u njihovom prostoru posetioci mogu i da obogate svoje muzejsko iskustvo uz aplikaciju na znakovnom jeziku “Muzej za sve”, da dožive umetnost kroz proširenu realnost sa aplikacijom “Doživi umetnost”, zabave se sa decom “u potrazi za umetničkim blagom” uz dečiji vodič, ali i da pronađu zaimljive i raznovrsne kustoske i konzervatorske priče za sebe.

Svi koji posete Galeriju na ovaj posban “muzejski dan” dobiće poklon katalog aktuelne izložbe “Inspirisani Italijom”, a za najmlađe su pripremljene poklon knjižice iz dečije edicije “Moja Galerija”.

Svi zainteresovani ovu ustanovu kulture besplatno će moći da posete u ponedeljak, u periodu od 10 do 22 sata.

Autor: M. Ć.
Foto: Printscreen