Početna Kultura Jubilarno 60. Sterijino pozorje počinje 25. maja

Jubilarno 60. Sterijino pozorje počinje 25. maja

sterijino_pozorjeSterijino pozorje, 60. po redu, počeće 25. maja i trajaće do 3. juna kada će biti izveden mjuzikl “Violinista na krovu” u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Srpskog narodnog pozorišta.

Sterijine nagrade za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti biće dodeljene reditelju Ljubiši Ristiću, glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću i scenografu Geroslavu Zariću.

Do 3. juna u selekciji Nacionalne drame i pozorišta takmičiće se devet predstava, koje je odabrala Marina Milivojević Mađarev.

Odluku o Sterijinim nagradama u više kategorija doneće petočlani žiri. Predsednica je dugogodišnja pozorišna kritičarka Branka Krilović, i sama dobitnica Sterijine nagrade za kritiku 2008. godine. Članovi žirija su dramska autorka Olga Dimitrijević (pobednica na konkursu Pozorja za originalni domaći tekst za dramu “Kako je dobro videti te opet” 2014), redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Darko Lukić, autor, profesor i pozorišni upravnik dr Milivoje Mlađenović i dramski pisac Igor Bojović (dobitnik dve Sterijine nagrade – za komediju “Mačor u čizmama” 1995. i dramu “Izvanjac” 1996.).

U raznovrsnom pratećem programu Pozorja održavaju se i tradicionalni okrugli stolovi o predstavama, a moderatori će ove godine biti pozorišni kritičari Ana Tasić (“Politika”) i Igor Burić (dobitnik Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku “Miodrag Kujundžić” 2014.).

Međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa održaće se 17. i 18. septembra u organizaciji Sterijinog pozorja i BITEF-a, koji po prvi put učestvuje u organizaciji ovog skupa. O temama “Kritičar je prisutan” ili “Ka otelotvorenoj kritici” razgovaraće 25 eminentnih stručnjaka iz pozorišnog sveta.

Autor: 021