Početna Gradske teme Forenzički seminar u Novom Sadu: DNK u forenzičkoj praksi

Forenzički seminar u Novom Sadu: DNK u forenzičkoj praksi

unnamed

Novi Sad je danas bio forenzički centar regiona. Na Fakultetu za pravne i poslovne studije „Doktor Lazar Vrkatić“, održan je seminar pod nazivom „DNK u forenzičkoj praksi“. Stručnjaci iz Švedske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije predstavili su novine i trendove u oblasti forenzičke istrage i medicine. Učesnici su saglasni u opštem utisku da je Srbija po tom pitanju izuzetno napredovala od početka ovog veka, ali i da su naši stručnjaci veoma cenjeni među kolega u Evropi.

– Pojava DNK analize donela je revoluciju u forenzičkoj istrazi. Sa napretkom tehnologije, napredovale su i metode i načini izuzimanja bioloških tragova. Upravo novi trendovi bili su tema šestog seminara forenzike, a na jednom mestu okupili su se svi relevantni učesnici, predstavnici pravosuđa, tužioci i sudije, ali i predstavnici Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra – izjavio je dr Ljubiša Božić, šef Odseka sudske medicine MUP-a Srbije.

unnamed (1)

Među učesnicima seminara, gosti iz Švedske predstavili su svoj model rada, ali i jedinstvenu bazu podataka u kojoj se nalaze dnk tragovi izvršilaca krivičnih dela, ali i žrtava. Sistem eliminacije i poređenja tragova znatno smanjuje vreme istrage.

– Zahvaljujući jedinstvenom registru, uspeli smo da rešimo više zločina, pa čak i one čiji nam izvršioci nisu bili dostupni. Pored toga počeli smo sa praksom razmene podataka o DNK tragovima sa drugim zemljama u Evropi i rezultati su ohrabrujući – rekao je Dan Gothberg, savetnik u nacionalnoj policiji Švedske.

unnamed (2)

Studenti domaćina i suorganizatora seminara već su imali priliku da pohađaju forenzičku radionicu, prvu takve vrste u Srbiji. S druge strane, eminentni stručnjaci iz oblsti forenzike kažu da je dobra obuka ljudi bitnija od savremene tehnologije.

Kada je reč o mestu Srbije na forenzičkoj mapi Evrope, učesnici su saglasni da se trenutno nalazimo u gornjoj polovini zemalja, uzimajući u obzir nivo tehnologije, ali i obučenost naših kadrova.

unnamed (3)

Autor i foto: nshronika.rs