Početna Kultura Veče kratkometražnih filmova u “Prostoru”

Veče kratkometražnih filmova u “Prostoru”

0

Projekcija kratkometražnih filmova “Šafarikova 19”, “Muve bez glave”, “24h ljubav”, “Između prijatelja” i “Lesnỳ Duch” biće održana u četvrtak, 21. novembra od 19.30 časova u kreativnom centru PROSTOR, Beogradska 11, Petrovaradin.

Osim projekcije, tri mlada autora Milana Nikić, Ognjen Tadić i Lana Pavkov razgovaraće na temu procesa stvaranja filmova koji će biti prikazani.

Kratkometražni film koji će premijerno biti prikazan u PROSTORU “Između Prijatelja” govori o dva mladića, Andreju i Petru, koji postaju prijatelji, a njihovo neobična fascinacija sa golubovima ih dodatno zbližava i odvodi do golubarnika čiji vlasnik, Predrag, u njima zapaža potencijal. Neposredno nakon što su su se mladići upoznali sa Predragom on ih uzima pod svoje krilo i otkriva im tajnu svog zanata.

Drugi film, istog autora Ognjena Tadića, “Lesnỳ Duch” inspirisan je navodnim susretom kampera, Romana Adela, dok je kampovao u šumi blizu jezera Bukovec u Slovačkoj, i slovenskim mitološkim bićem “Leshy”. Film istražuje život šumskog duha kroz njegov odnos sa ocem.

Film “Šafarikova 19”, autorke Lane Pavkov govori o grofici i Anji koje sede sa gostima u elegantno nameštenom salonu koji se nalazi u polurazrušenoj kući. Večera je u toku. Grofica zaključuje kako joj je kuća u kojoj se nalaze veoma poznata, dok isti zaključak ima i Anja. Ubrzo, Grofica shvata da je Anja njena ćerka, a da je kuća u kojoj se nalaze njihova. Film “Šafarikova 19” osvojio je nagradu za najbolji pitching na Zagreb Film Festivalu, a produkciju je podržao Filmski centar Srbije.

Kratki film “24h ljubav” je dokumentarac koji kroz ličnu priču autorke Milane Nikić preispituje značenje reči Ljubav u savremenom društvu.

“Naše želje su jedno, vaspitanje drugo, dok su mogućnosti stvarnog sveta nešto sasvim treće.”

Njen drugi film “Muve bez glave” priča priču o muvi koja uleće u lokalni supermarket i uz pomoć svoje nadsposobnosti ulazi u ljudske svesti i pruža nam uvid u drugu stranu stvarnosti, subjektivni doživljaj koji nikad nije onakav kakvim se čini. Komični susret stereotipa iz komšiluka, majke u apstinencijalnoj krizi, life coach komšinice indoktrinirane popularnom psihologijom, naizgled savršenog bračnog para, penzionera koji samo želi tiganj koji je na nagradnoj igri osvojio i mnogih drugih.

Program je realizovan u okviru projekta “Pokreni promenu, budi promena” u saradnji sa OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay