Početna Kultura Veče posvećeno Emanuel Pagano u utorak u CK13

Veče posvećeno Emanuel Pagano u utorak u CK13

emmanuelle-pagano

Književno veče posvećeno čitanju dela Emanuel Pagano održaće se u utorak, 26. maja u Omladinskom centru CK13.

Osim same autorke, učestvuje i njena prevoditeljka na hrvatski, Ursula Burger Oesch. Ovo neće biti klasično književno veče, već pre svega susret sa publikom i polučasovno čitanje odlomaka iz romana Adolescenti trogolditi. Obezbeđen je i kosekutivni prevod s francuskog.

Emanuel Pagano (Emmanuelle Pagano), francuska spisateljica i dobitnica Evropske nagrade za književnost 2009. godine, boravi tokom maja u Beogradu kao gošća Krokodilove Kuće za pisce. Rođena je 1969. u Rodezu (Aveyron, Francuska). Do septembra 2012. radi kao profesorka likovne umetnosti, nakon čega napušta školu i potpuno se posvećuje pisanju.

Studirala je umetnost, smer film i audiovizuelne umetnosti.

Nekoliko stručnih radova posvetila je temi tela u Pazolinijevim filmovima. Dela su joj prevođena na italijanski, nemački, mađarski, bugarski, hrvatski, češki i španski. Za roman Les Adolescents Trodlodytes (Adolescenti trogloditi, Meandar Media, Zagreb, 2014) dobila je Evropsku nagradu za književnost 2009.

Živi u Francuskoj, u pokrajini Ardèche i majka je troje dece. Objavila je zbirku proznih fragmenata Nouons-nous (P.O.L., 2013), novelu Un Renard à mains nues (P.O.L., 2012), romane L’Absence d’oiseaux d’eau (P.O.L. 2010; Gallimard, 2011), Les Mains gamines (P.O.L., 2008), Les Adolescents Troglodytes (P.O.L., 2007), Le Tiroir à cheveux (P.O.L., 2005), Pas devant les gens (La Martinière, 2004) i priču Pour être chez moi (Ėditions du Rouergue, 2002).

Godinu dana boravila je u prestižnoj rezidenciji za pisce Villa Médicis u Rimu.

Omladinski centar CK13 ovaj program organizuje u saradnji sa Krokodilovom Kućom za pisce i Francuskim institutom u Srbiji.

Književno veče počinje u 20 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: www.lexpress.fr