Početna Kultura Veče posvećeno Milanu Konjoviću u okviru “Leta na trgu galerija”

Veče posvećeno Milanu Konjoviću u okviru “Leta na trgu galerija”

0

Večeras, 2. avgusta u 21.00 sat, u zajedničkom vrtu Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog biće održano filmsko veče i razgovor o filmu “Sunce, žito”.

Obeležavajući jubilej, 120 godina od rođenja Milana Konjovića, Spomen-zbirka u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu realizovala je kratak film “Sunce, žito”, inspirisan nazivom istoimene slike, nastale tokom javnog slikanja Milana Konjovića na krovu OŠ “Đorđe Natošević” u Novom Sadu 1962. godine, u okviru programa Sterijinog pozorja. Događaj je komentarisao dr Lazar Trifunović. Nakon projekcije biće održan razgovor o Milanu Konjoviću i njegovom uticaju na savremene umetničke tokove.

Od narednog četvrtka, 9. avgusta, pa sve do kraja meseca, program četvrtkom u okviru manifestacije “Leto na Trgu galerija” će se održavati u vrtu Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, koje će ponuditi publici predavanja, muzičke i konceptualne nastupe. Leto u Poklon zbirci Rajka Mamuzića će započeti predavanjem dr Vladimira Dimovskog pod nazivom “Filmske tehnike i analiza slike”, koje će publici predstaviti mogućnosti korišćenja osnovnih kinematografskih tehnika u procesu kreativne analize umetničkog dela.

Autor: NsHronika
Foto: Ilustracija