Početna Danas u gradu Grad raskida javno-privatno partnerstvo sa Litvancima za “Stan”

Grad raskida javno-privatno partnerstvo sa Litvancima za “Stan”

Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da će Grad raskinuti ugovor sa litvanskom firmom o javno-privatnom partnerstvu za JKP “Stan”.

On je u izjavi za RTV naveo da je razlog to što privatni partner nije uplatio osnivački ulog za novo preduzeće.

– Raskid ugovora dokaz je da gradska administracija vodi računa o javnom interesu, ali i o zaposlenima u “Stanu” – naveo je Vučević.

Podsetimo da je opozicija ranije zatražila od gradskih vlasti da se raskine ugovor jer privatni partner nije ni u dodatnom roku uplatio novac za osnivački ulog za novo preduzeće i time je prekršio ugovor koji je nedavno i potpisan.

Do današnje Vučevićeve izjave iz Gradske kuće nije bilo nikakvih potvrda ili demantija informacija koje su iznele opozicione stranke.

S druge strane, u poslednjem Službenom listu objavljena je odluka Gradskog veća da se Upravi za investicije iz tekuće budžetske rezerve dodeli 100 dinara za osnivanje firme koje će naslediti JKP “Stan”, što je u skladu sa nedavno potpisanim ugovorom sa litvanskom firmom “Busto Valda UAB”.

Kažimo i da je pre više od mesec dana kada je na Skupštini grada bilo rasprave o sklapanju ugovora opozicija žestoko protestovala, a gradonačelnik Vučević izjavio da je reč o “strateškoj odluci”.

– Ovo je konkretan predlog kako da se sačuva najveći broj radnih mesta i kako da ovo preduzeće radi. Video sam i čuo kritike, nisam razumeo šta je kontra argument i šta bi trebalo da se radi. Posebno nisam video i pročitao, a mislim da bi to bilo korektno, da oni koji su ostavili dug u JKP “Stan” od preko 800 miliona dinara kažu kako su to uspeli? Danas je dug oko 500 miliona dinara, ali realno strateško nerešavanje JKP “Stan” kroz javno-privatno partnerstvo otvara mogućnost ili da preduzeće ide u stečaj, što znači da neće biti namireni poverioci, a među njima i radnici za zaostale zarade i ostaće svi bez posla ili ćemo morati da opteretimo budžet Grada, što znači da ne bismo mogli da realizujemo neke druge projekte – naveo je tada gradonačelnik.

Podsetimo da je prema ugovoru predviđeno da “Busto Valda UAB”, iza kojeg stoji zapravo Litvanski “Civinity”, trebalo da uplati 162 miliona dinara kao osnivački kapital, što je trebalo da posluži za isplate potraživanja prema radnicima. Prema Ugovoru o javno-privatnom partnerstvu ranije je bilo predviđeno da će privatni partner u novom preduzeću “Stan NS” imati 70 odsto udela, a Grad 30 odsto (Grad 15 odsto i JKP “Stan” 15 odsto).

Za sada nije poznato neko novo rešenje za “Stan” koji je opterećen sa više stotina miliona dinara duga, viškom zaposlenih i drugim problemima u poslovanju, a za šta je lokalna vlast očekivala da će biti rešeno javno-privatnim partnerstvom.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija