Početna Kultura Večeras otvaranje Šekspirovog festivala

Večeras otvaranje Šekspirovog festivala

0

Nikita Milivojevic

Drugi Šekspirov festival u Čortanovcima počinje večeras premijerom predstave “Perikle” u režiji inicijatora i direktora te manifestacije Nikite Milivojevića. U ovoj festivalskoj produkciji na sceni na otvorenom, u Vili Stanković, nastupiće ansambl Šabačkog pozorišta. Šekspirov “Perikle” u Srbiji još nikada nije izvođen, a Milivojević je tokom proba izjavio da ga je upravo to privuklo.

Festival traje do 30. juna, a narednih večeri Belorusko slobodno pozorište iz Minska izvešće “Kralja Lira” u režiji Vladimira Ščerbanja, pozorišna grupa “Katatonija” iz Teherana gostovaće sa “Magbetom” u režiji Hosejna Nošira, dok će Narodno pozorište Bitolj doći sa “Otelom”.

Prateći program obuhvata radionicu o šekspirijanskom pozorištu koju vodi profesor Milan Dragićević (SAD) i ciklus filmova koje je po Šekspiru režirao slavni Orson Vels, uz predavanje upravnika Arhiva kinoteke Aleksandra Erdeljanovića. Učenici gimnazije “Isidora Sekulić” iz Novog Sada spremili su Šekspirovu komediju “Kako vam drago” i to na engleskom jeziku.

Autor: Tanjug
Foto: vojvodina.gov.rs