Početna Kultura Veton Suroi potpisuje svoj roman “Milijarder” u knjižari “Delfi” u Zmaj Jovinoj

Veton Suroi potpisuje svoj roman “Milijarder” u knjižari “Delfi” u Zmaj Jovinoj

0

Veton1

Veton Suroi, novinar, izdavač i antiratni aktivista iz Prištine biće u petak 4. septembra jedan od učesnika konferencije “Book Talk” u organizaciji Color Press Grupe. Dan uoči konferencije u četvrtak 3. septembra u 18.00 Suroi će u knjižari “Delfi” u Zmaj Jovinoj ulici br. 12. Suroi će potpisivati svoj roman “Milijarder” koji govori o životu na Kosovu u vreme hiperinflacije devedesetih godina.

Suroi je, na nedavnoj promociji romana u beogradskom Domu omladine, rekao da je veoma srećan što se promocija njegovog romana održava baš na rođendan njegovog oca koji bi danas imao 86 godina i koji je u Beograd došao kao mladić da bi studirao prava a kada ih je diplomirao radio je kao novinar i diplomata dok nije poginuo u saobraćajnoj nesreći u Španiji.

Suroi

U vreme kada mi je otac stigao u Beograd, Šiptar je bila profesija jer tako su nazivane drvoseče, nosači i oni koji su radili teške fizičke poslove ali zato kada se vrati u Prištinu rešio je da se angažuje oko osnivanja Univerziteta i na njegovom otvaranju se obratio publici na albanskom jeziku porukom da tim jezikom neće govoriti samo oni koji rade najteže poslove već budući naučnici, pisci, umetnici, profesori…” ispričao je Suroi.

Suroijev roman je zgusnuta, moderno pisana knjiga bez strasti, sa osećanjem za meru i za one koji su bili žrtve”, istakla je Perović i dodala da Suroi “piše o ljudima koji su osetili ratni teror, nasilje na Kosovu i obreli se neočekivano u tranziciji“, rekla je Latinka Perović na beogradskoj promociji.

Autor i foto: NsHronika.rs