Početna Kultura Vojvođanski simfonijski orkestar u Sinagogi

Vojvođanski simfonijski orkestar u Sinagogi

0

vojvodjanski simfonijski orkestar

Koncertom koji će se održati 24. maja u novosadskoj Sinagogi s početkom u 20.00 časova Vojvođanski simfonijski orkestar zaokružiće vrlo uspešnu sezonu koja je iza njih.
U nizu koncerata koji su protekli u znaku obeležavanja značajnih godišnjica Sibelijusa, Skrjabina, Glazunova i Nilsena, posebno se ističe izuzetno zapažen nastup u okviru jubilarnog 40. festivala Nomus na kojem je premijerno izveden dupli Koncert za udaraljke i simfonijski orkestar, pod nazivom “Opsesije” Nebojše Jovana Živkovića i čuvena orkestarska svita “Planete” engleskog kompozitora Gustava Holsta.
Nakon što je u martu 2014. boravio u našem gradu kao član žirija na internacionalnom pijanističkom takmičenju Memorijal “Isidor Bajić”, Antonio Di Kristofano se na poziv “simfoničara” vraća, i to na podijum Sinagoge gde će kao solista izvesti Drugi klavirski koncert S. Rahmanjinova. O Kristofanovom izvođenju ovog Rahmanjinovljevog koncerta kritičar lista “Daily Advertaiser” Rej Blam piše da “ovaj umetnik ogromnog talenta i monumentalne snage i proporcija, instrumentom vlada doslovno muški, s mirnom samouverenošću i hrabrošću uverljivo potcrtavajući kompozitorovu rusku melanholičnost, posebno u drugom stavu. Podjednako verno oslikava i lirske, kantabilne, egzotične i ekspresivne aspekte Rahmanjinovljeve jedinstvene muzike, tako dominantne u finalom stavu, što prirodno izaziva burne ovacije širokog auditorijuma.”
Na programu se još nalaze Komična uvertira F. Buzonija i Bramsova Četvrta simfonija, najzrelije i najznačajnije kompozitorovo simfonijsko ostvarenje.
Orkestar će voditi istaknuti italijanski dirigent Đankarlo De Lorenco, koji je bio na čelu brojnih domaćih i inostranih orkestara kao što su Orkestar Padove i Venecije, ansambl „I Pomeriggi Musicali“, Orkestar „Filarmonica Italiana“, simfonijski orkestri iz Vroclava i Kijeva, Barokni ansambl iz Helsinkija, orkestri u Meksiku, Brazilu, Kipru, Lisabonu, Torontu, Istanbulu, zatim Beogradska filharmonija, Kamerni orkestar Minhenske filharmonije, londonski orkestar „Mozart Players“, Orkestar teatra u Đenovi i mnogi drugi instrumentalni sastavi.

Prodaja ulaznica po ceni od 400 din. i popust od 50% za studente i penzionere u CD shop-u Mungos (Zmaj Jovina 2 u pasažu, tel. 021/527 260) i u Sinagogi dva sata pre početka koncerta.

Autor i foto: NsHronika.rs