Početna Gradske teme Rukovodstvo u JKP “Informatika” odbija da vrati radnike na posao

Rukovodstvo u JKP “Informatika” odbija da vrati radnike na posao

informatika-logo

Inspekcija rada naložila je da se radnici Informatike koji su pre dva meseca otpušteni mimo zakona, vrate na posao. Međutim, rukovodstvo tog novosadskog javnog preduzeća odbija da postupi po inspekcijskom rešenju, a radnici svakog dana dolaze na posao i sede ispred kancelarija menadžmenta.
Na adrese četiri radnika Informatike stiglo je rešenje o privremenom vraćanju na radna mesta. Međutim, kako kažu, od rukovodstva stiže neočekivani odgovor: „Tužite nas, ali nećemo vas vratiti na posao“.

„Direktor je rekao da slobodno ne dolaze na posao, da on neće postupiti po rešenju do sudskog okončanja postupka, znači kad dobiju sudska rešenja, onda će po tome postupiti, verovatno da u to doba, pošto sudovi traju dugo, više neće biti na toj funkciji”, kaže Zoran Antešević, predsednik Sindikata JKP Informatika.

U Informatici po već ustaljenoj praksi, nisu želeli da odgovore na naša pitanja.

Mi smo se potom obratili i inspekciji rada iz koje smo dobili odgovor da taj postupak nije okončan, te da će narednih dana posetiti to javno preduzeće kako bi utvrdili zbog čega direktor ne postupa po njihovom rešenju.

A za takve prestupe, zakon predviđa kaznu i do dva miliona dinara. U međuvremenu, radnici svakodnevno dolaze na posao i sede ispred kancelarija menadžmenta, čekajući da ih neko primi.

„Oni će nastaviti da plaćaju sa računa „informatike“ sve te kazne, a naša plata je 20 puta manja od iznosa kazne, ali to ne ide iz njegovog džepa i onda je to bahatost za maksimalnu kaznu. A mi se opet nadamo, jer taj gradonačelnik je rekao i inspekciju rada će poštovati i sud. A inspekcija rada je rekla svoje i daleko je iznad Treće Srbije”, kaže Jovo Petović, radnik Informatike.

Do tada, radnici nastavljaju svakodnevne proteste ispred firme, a 28. maja prisustvovaće i velikom kongresu sindikata na kom će pokušati svoj slučaj da iznesu i premijeru Aleksandru Vučiću.

Autor: RTV