Početna Gradske teme Pokrajinska vlada osniva novu akademiju nauka “VANUK”

Pokrajinska vlada osniva novu akademiju nauka “VANUK”

vlada za sajt

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog za osnivanje javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture” (VANUK), koji će biti upućen Skupštini AP Vojvodine na razmatranje i usvajanje. Iz Pokrajinske vlade saopšteno je da je pravni osnov za donošenje ove odluke sadržan u članu 17. Statuta AP Vojvodine i članu 4. Zakona o javnim službama Republike Srbije.

“Javna ustanova VANUK osniva se u cilju unapređivanja oblasti nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine, a njen rad se zasniva se na principima i tradicijama organizovanja naučne, umetničke i kulturne delatnosti savremenog evropskog prostora”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se dase u radu VANUK-a stvaraju se uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanja i poštovanja različitosti kultura nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica koje postoje u AP Vojvodini. Takođe, kako je saopšteno, naglasak rada nove institucije biće proučavanje naučnih, umetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za AP Vojvodinu, te podsticanje i unapređenje naučnog stvaralaštva u skladu sa zakonom.

“VANUK će sakupljati i proučavati građu iz oblasti nauke, umetnosti i kulture Vojvodine, a baviće se i izdavačkom delatnošću i sarađivati sa srodnim ustanovama u zemlji i inostranstvu”, stoji u saopštenju.

Autor: RTV