Početna Kultura Za biblioteke, književno stvaralaštvo i izdavaštvo 19 miliona dinara

Za biblioteke, književno stvaralaštvo i izdavaštvo 19 miliona dinara

0

U Svečanoj sali Biblioteke Matice srpske, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručila je u ponedeljak ugovore korisnicima, koji su dobili sredstva na konkursu za finansiranje/sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2021. godini, u oblasti književnog stvaralaštva i izdavaštva, kao i za sufinansiranje nabavke knjiga, drugih publikacija i elektronskih knjiga, za javne opštinske i gradske biblioteke u AP Vojvodini, u ukupnom iznosu od 19 miliona dinara.

Pozdravljajući prisutne, resorni sekretarka je istakla da nema ništa prirodnije nego dodeliti ugovore bibliotekarima i izdavačima u prostoru Matice srpske, naše najstarije ustanove kulture ─ institucije koja na najbolji mogući način neguje pisanu reč i bibliotekarstvo.

“S obzirom na to da je iza nas jedna teška godina, uzrokovana pandemijom virusa korona, ona je donela i neke dobre stvari, a to je povratak knjizi, lepoj pisanoj reči, kulturi čitanja i kulturi uopšte“, rekla je Miloševićeva i dodala da je zbog svega toga i budzet za biblioteke utrostručen ─ za izdavaštvo i književno stvaralaštvo za pet miliona dinara je veći, a ukupno danas se dodeljuje 65 ugovora za ove oblasti u visini od 15 miliona dinara.

Po njenim rečima ugovori se dele i za 39 gradskih i opštinskih biblioteka, u vrednosti od četiri miliona dinara.

„Trudićemo se da narednih godina ta sredstva budu još veća, pa samim tim i podrška Pokrajinske vlade, čije trajno opredeljenje i jeste da pored povećanja sredstava se zauzmemo i za otkup knjiga“, istakla je Miloševićeva.

Naglasila je da je veoma važno, da kao postojani partneri u pisanoj reči, izdavaštvu i bibliotečkoj delatnosti, svi zajedno negujemo jezik, pismo i kulturu kao nacionalne vrednosti i kao takve ih prenosimo na mlađe generacije.

U ime izdavača, reči zahvalnosti uputio je direktor Izdavačke kuće “Prometej“ iz Novog Sada Zoran Kolundzija, koji je istakao značaj ove podrške za svet knjiga i pisanih reči.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay