Početna Kultura Za muzičko i scensko stvaralaštvo 15 miliona dinara

Za muzičko i scensko stvaralaštvo 15 miliona dinara

0

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević nedavno je na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu uručila ugovore korisnicima koji su dobili sredstva za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2021. godini.

U ime resornog sekretarijata i u svoje lično ime, budući da se 30 godina bavi kulturom i muzikom, Miloševićeva je izrazila veliko zadovoljstvo zbog 130 projekata iz oblasti muzičkog stvaralaštva koji su stigli pred komisiju, a od kojih je podržana polovina.

Kako navodi Dragana Milošević, za 59 ugovora iz oblasti muzičkog stvaralaštva izdvojeno je 15 miliona dinara i isto toliko sredstava opredeljeno je za oblast scenskog stvaralaštva za 35 sjajnih projekata.

“Podržani su i ove godine izuzetni festivali, tradicionalne manifestacije poput Sterijinog pozorja, NOMUS-a, dečjih pozorišnih festivala, brojnih drugih pozorišnih predstava u celoj Vojvodini”, istakla je Miloševićeva i dodala da su se u Sekretarijatu potrudili da obuhvate svih 45 vojvođanskih opština, s tim što su ove godine podržani i neki novi kreativni projekti iz ovih oblasti.

“Naš zajednički zadatak i cilj je da sredstva u budžetu za kulturu iz godine u godinu rastu, radi snažnije podrške većem broju projekata. Podsetiću da se i za vreme pandemijske izolacije upravo muzika, a samim tim i kultura uopšte, čula i videla putem interneta, kao i da su realizovani koncerti na nekoliko mesta u Novom Sadu. Muzika je na taj način, zapravo, doprla do svakog slušaoca i poštovaoca muzičkog stvaralaštva”, rekla je Dragana Milošević.

U ime korisnika sredstava obratio se predsednik Zrenjaninskog kamernog orkestra Roman Bugar, koji je zahvalio na podršci u realizaciji projekta i istakao zadovoljstvo što je resorni sekretarijat ispoštovao i podržao i druge vojvođanske kulturne ustanove i organizacije, čime je pokazao želju za decentralizacijom kulture, koja je veoma važna.

Izvor: RTV
Foto: Pokrajinska vlada