Početna Kultura Zavod za kulturu uručio nagrade za umetničko stvaralaštvo

Zavod za kulturu uručio nagrade za umetničko stvaralaštvo

0

Cental-Gradska-kuca-1024x684

Nagrade Zavoda za kulturu Vojvodine za 2015. dobili su Laslo Vegel, hor “Hašira”, Branislav Guta Grubački i Andrea Palašti.

Vojvođanski Zavod za kulturu nagradio je juče osobe i institucije priznanjima za stvaralaštvo i unapređenje kulturnog života u Pokrajini, uz uvažavanje njene posebnosti. Iskra kulture za savremeno stvaralaštvo mladom autoru pripala je umetnici Andrei Palašti, Medalju kulture za multikulturalnost i interkulturalnost dobio je inicijator pokreta Novi optimizam Branislav Guta Grubački, Medalja kulture za očuvanje kulturnog nasleđa pripala je horu novosadske Jevrejske opštine “Hašira”, dok je Medaljom kulture za ukupno stvaralaštvo nagrađen književnik Laslo Vegel.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je da su tom prilikom u sali Banovine bili okupljeni saborci u “kulturnom ništavilu koje postoji u ovoj zemlji.”

“Ovde postoje samo pikovi onih koji još žele da se daju. Svi oni koji rade, vredno pišu, oni koji učestvuju u izložbama, prave predstave, svi oni koji ne prihvataju rijaliti situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi. Svi oni koji ne pristaju da ova prokleta tabloidizacija bude simbol njihovog vremena”, naglasio je Grujić, a u ime nagrađenih se obratio Vegel.

“Baš u tmurnim i teškim vremenima važnost kulture je uvek veća. Kada živimo dobro i ne vreba nas opasnost, voljni smo da zapostavimo kulturu i tražimo druge radosti. Kada osećamo opasnost, vidimo da nešto nije u redu u životu, onda nam kultura počinje da bude još važnija. Mogu da nam oduzmu sve, sve, ali kulturu – neće moći niko.”

Izvor: O radio
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications