Početna Kultura Završen 13. Filmski festival “Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film”

Završen 13. Filmski festival “Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film”

0

uhvati-film-dodela-nagrada

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada juče je u Kulturnom centru Novog Sada završen 13. Filmski festival “Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film”, koji je realizovala Kreativno afirmativna organizacija “Parnas”.
U toku četiri dana, koliko je trajao filmski program, prikazan je ukupno 21 film na temu invalidnosti od 260 pristiglih na ovogodišnji konkurs. Publika je bila u mogućnosti da razgovara sa umetnicimai umetnicama, ali i da učestvuje u bogatom pratećem programu.

Za najbolji film proglašeno je ostvarenje iranskog reditelja Hoosharing Mirzaee “I dance with God – Plešem sa bogom”. Priča govori o slepom krojaču iz Irana i pokazuje borbu za preživljavanje i odlučnosti ljudskog duha uprkos preprekama i teškoćama koje ima.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Francuzu Christophu Monieru koji je režirao i napisao scenario za film “When mama’s gone – Kada mama ode” o Guillaumu, osobi sa lakim mentalnim poteškoćama koji živi sa majkom i nekoliko dana pohađa obuku u pogrebnom zavodu.

Najbolji scenario po oceni žirija imao je italijanski film “Vicini Dell’altro Tipo – Komšije druge vrste” o momku koji se zove Čeko koji šeta okolo obučen kao Betmen i najavljuje skori dolazak vanzemaljaca.

Film Alexandre Czeneczek iz Velike Britanije “Brothers – Braća” dobio je plaketu za najbolju kameru. Inspirisan stvarim događajem, opisuje bezgranično strpljenje u odnosu između osobe sa i bez invaliditeta.

Za najoriginalniji film proglašeno je špansko animirano ostvarenje “Cuerdas – Užad” u režiji Pedro Solis Garcie. Bez predrasuda i straha devojčica postaje drugarica sa dečakom u kolicima i uveseljava ga igrajući se sa njim. Ovaj film je ujedno ostavio najveći utisak na publiku.

Najbolji protagonista je Goran Gostojić u kanadsko srpskom filmu “Goran”, koji je režirao Roberto Santaguida, dok je za najbolju protagonistkinju proglašena Marina Obradović u srpskom filmu “Kada bih mogla da biram” čiju režiju potpisuju Žarko Sebić i Mirjana Isakov.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je film Marine Zorić “Priče od kojih se raste – za prijatelje”, koji prati gostovanje Inkluzivnog hora ISON iz Novog Sada na Kosovu i Metohiji.

Najbolji filmovi nagrađeni su plaketama i plasiraće se direktno na Festival evropskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu, a u okviru postprodukcije – Filmskog karavana biće prikazivani u gradovima Srbije i Hrvatske.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Festivala bili su Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, ERSTE banka, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Autor: RTV
Foto: Organizacija “Parnas”