Početna Gradske teme Nacionalna nedelja podrške dojenju

Nacionalna nedelja podrške dojenju

0

4565-dojenje

Povodom Nacionalne nedelje podrške dojenju, koja se tradicionalno obeležava tokom poslednje nedelje septembra, a ove godine pod sloganom “Neka i mame koje rade doje”, ekipa Doma zdravlja “Novi Sad” će u sredu 30. septembra u Univerexportu Alba, u periodu od 9 do 11 časova, organizovati akciju promocije dojenja kao najkvalitetnijeg načina ishrane beba.

Istog dana u 9 časova u Školi za trudnice u ambulanti “Jovan Jovanović-Zmaj” biće održano predavanje gosta iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine na temu podrške dojenju.

Dojenje je najzdraviji početak života svakog novorođenčeta. Dojenjem se prenosi toplina, osećaj bezbrižnosti, zadovoljstva, sigurnosti i zaštite.

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih 6 meseci života- hranjive materije, vitamine, minerale, vodu, kao i antitela čiji je zadatak da štite bebu od bolesti. Na taj način poboljšava se imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje bolesti kako trenutno tako i tokom čitavog života. Što duže dojite, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mleka.

Dojenje nije blagotvorno samo za bebu. Neposredno nakon porođaja dojenje pomaže skupljaju materice i brže se gubi višak kilograma. Studije pokazuju i da postoji manji rizik od razvoja karcinoma dojki i jajnika kod žena koje su dojile svoju decu u odnosu na one koje to nisu.

Tokom akcije, zainteresovani sugrađani će dobiti dobiti odgovore na sva pitanja i nedoumice koji se tiču dojenja i nege beba, a stariji Novosađani će moći besplatno da izmere vrednosti krvnog pritiska i šećera u krvi.

Autor: mojnovisad.com
Foto: Ilustracije