Početna Kultura Živi umetnost! 174. godina postojanja Galerije Matice srpske

Živi umetnost! 174. godina postojanja Galerije Matice srpske

0

Pod sloganom “Živi umetnost” jedan od stožera novosadskih umetničkih institucija, Galerija Matice srpske, zakoračila je u 174. godinu postojanja. Prethodnu je ispratila nizom inovativnih i kreativnih programa koji su se prilagođavali promenama usled pandemije i više nego ikada približili publici virtuelno.

U godini za nama među brojnim aktivnostima, realizovane su 4 izložbe, objavljeno je 12 publikacija, pokrenuti su inovativni programi “Oči u oči sa umetnošću“, “Prepusti se umetnosti“, “Muzika svuda“. Završena je revizija umetničkog fonda, a kolekcija Galerije obogaćena je za 142 predmeta, među kojima se posebno ističe umetnička zaostavština arhitekte Dragiše Brašovana.

U godini pred nama Galerija Matice srpske svojim programima predstaviće sublimaciju aktivnosti koje je trebalo realizovati u 2020, i onima koji će nagovestiti 2022, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Izožbe “U evropskim okvirima srpskog simbolizma“, “Kalediskop: umetnik, kritičar, kolekcionar” kao i poklon zbirka “Nikole i Radmile Graovca” obeležiće 2021. godinu.

Poseban kuriozitet predstavlja značajno umetničko delo “Krštenje hristovoSave Šumanovića koje će svoje mesto od sada naći među slikama bogate kolekcije Galerije.

Izvor: rtv.rs
Foto: Wiki