Početna Kultura Živi umetnost! 174. godina postojanja Galerije Matice srpske

Živi umetnost! 174. godina postojanja Galerije Matice srpske

Pod sloganom “Živi umetnost” jedan od stožera novosadskih umetničkih institucija, Galerija Matice srpske, zakoračila je u 174. godinu postojanja. Prethodnu je ispratila nizom inovativnih i kreativnih programa koji su se prilagođavali promenama usled pandemije i više nego ikada približili publici virtuelno.

U godini za nama među brojnim aktivnostima, realizovane su 4 izložbe, objavljeno je 12 publikacija, pokrenuti su inovativni programi “Oči u oči sa umetnošću“, “Prepusti se umetnosti“, “Muzika svuda“. Završena je revizija umetničkog fonda, a kolekcija Galerije obogaćena je za 142 predmeta, među kojima se posebno ističe umetnička zaostavština arhitekte Dragiše Brašovana.

U godini pred nama Galerija Matice srpske svojim programima predstaviće sublimaciju aktivnosti koje je trebalo realizovati u 2020, i onima koji će nagovestiti 2022, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Izožbe “U evropskim okvirima srpskog simbolizma“, “Kalediskop: umetnik, kritičar, kolekcionar” kao i poklon zbirka “Nikole i Radmile Graovca” obeležiće 2021. godinu.

Poseban kuriozitet predstavlja značajno umetničko delo “Krštenje hristovoSave Šumanovića koje će svoje mesto od sada naći među slikama bogate kolekcije Galerije.

Izvor: rtv.rs
Foto: Wiki