Početna Kultura Zlato i srebro za film karlovačkih đaka

Zlato i srebro za film karlovačkih đaka

0

Animirani film „Ovde treba napraviti malo reda”, u čijoj izradi su učestvovali učenici sve tri karlovačke škole: OŠ „23. oktobar”, Karlovačke gimazije i Karlovačke bogoslovije, pod mentorstvom Studija “DOM animacije” i učiteljice Tatjane Krstić, osvojio je prošlog meseca prvo mesto na Međunarodnom filmskom festivalu „Svet miru. Deca” u ruskom gradu Jaroslavlj i drugu nagradu na Internacionalnom festivalu animiranog filma dece i mladih „Vafi” u Varaždinu, u Hrvatskoj.

Film je nastao tokom protekle godine u okviru projekta „Anima SWair” i predstavlja rezultat promišljanja dece i mladih o očuvanju životne sredine. Njegovu izradu pomogli su karlovačka opština i Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Rad na ovom projektu počeo je u novembru 2019. godine, kada je 520 dece i mladih iz pomenutih škola odslušalo predavanje o energetskoj efikasnosti, koje je realizovao stručni tim iz Dečjeg kulturnog centra Novog Sada, glumica Severina Prostran Miletić i arhitekta Vesna Jakovljević. Od ukupnog broja đaka koji su prisustvovali predavanju, njih 120 je učestvovalo na radionicama, a u projekat su bila uključena i deca iz društveno osetljivih grupa. Na radionicama u prostorijama OŠ ”23. oktobar”, u okviru Edukativnog kluba, stečena znanja su utvrdili i proširili istraživanjima o ekološkim problemima u Sremskim Karlovcima.

Pod rukovodstvom Studija DOM, učenici su snimili animirani film pod nazivom „Ovde treba napraviti malo reda”. Film je preveden na sedam jezika. Preveli su ga učenici Karlovačke gimnazije, pod rukovodstvom svojih profesora jezika na časovima prevođenja. Prevod na ruski su uradili učenici osnovne škole sa profesorom Danijelom Metikošem.

Premijera filma je izostala zbog epidemioloških mera, ali je predstavlljen i prikazan premijerno u jutarnjem programu Novosadske televizije.

Nakon toga; prikazan je i na televiziji „Hram”, a zatim i na društvenim mrežama.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay