Početna Danas u gradu Izložba “Poklon-zbirka Graovac. Radmila i Nikola” u Galeriji Matice srpske

Izložba “Poklon-zbirka Graovac. Radmila i Nikola” u Galeriji Matice srpske

0

Izložba “Poklon-zbirka Graovac. Radmila i Nikola” biće svečano otvorena ovog petka, 16. jula, u Galeriji Matice srpske.

Poklon-zbirke imaju posebno mesto u istoriji i razvoju kolekcije Galerije Matice srpske jer čuvaju trag o opusima umetnika, ličnosti kolekcionara i darodavaca, poručuju u ovoj instituciji kulture.

Poklon-zbirka Graovac, koja obuhvata 22 Nikoline slike i 21 Radmilino vajarsko delo, dar je njihove kćerke Smiljke Graovac Cvetko i ovim poklonom je kolekcija Galerije obogaćena delima iz druge polovine 20. veka. Takođe, upotpunjeno je sećanje na umetnički par Graovac.

“Dvoje umetnika, koji su kroz život i umetnost zajedno koračali preko pola veka, ostvarili su autentičnu simbiozu dva međusobno prepletena umetnička opusa, podržana i premijerno izložena na zajedničkoj izložbi u Galeriji Matice srpske. Osim 43 umetnička dela iz Poklon-zbirke, izložba je upotpunjena i radovima koji su ranije poklonjeni Galeriji, kao i bogatim dokumentarnim materijalom – snimljenim umetničkim iskazima i vizuelnim dokumentima, koji će doprineti sveobuhvatnijoj predstavi stvaralaštva Radmile i Nikole Graovca”, poručuju u GMS.

Kao i uvek, izložbu će pratiti bogat prateći program, ali i katalog autorke Mirjane Brmbote, muzejske savetnice Galerije Matice srpske.

Nikola Graovac je rođen 29. maja 1907. godine u Lici, u selu Vrebac kod Gospića. Drugi svetski rat je proveo u Beogradu, a 1948. godine se sa suprugom vajarkom Radmilom Graovac preselio u Prizren, gde je radio kao nastavnik likovnog obrazovanja. Nakon godinu dana provedenih u Prizrenu, vratili su se u Beograd. Učestvovao je na likovnim kolonijama u Ečki i često je boravio u Novom Sadu.

Svoje radove je predstavljao domaćoj publici, ali i na izložbama jugoslovenske umetnosti u svetu: Lionu, Tunisu, Bejrutu, Pensilvaniji. Opus Nikole Graovca broji oko 10.000 slika koje se nalaze u ustanovama, preduzećima i privatnim zbirkama i kolekcijama. Graovac je Zadužbini kralja Petra na Oplencu ostavio legat koji sadrži 35 slika i više predmeta primenjene umetnosti. Dobitnik je nagrada Đurica Đorđević 1937, Politike 1937, Oktobarske nagrade Novog Sada 1964. i nagrade ULUS-a 1965. godine.

Radmila Graovac je rođena 6. juna 1920. godine je u Vučitrnu kao Radmila Ris. U karijeri se kolebala između slikarstva i vajarstva, da bi se ipak odlučila za vajarstvo koje upisuje na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1949. godine kod profesora Sretena Stojanovića, Tome Rosandića i Ilije Kolarovića.

U međuvremenu, sa suprugom Nikolom Graovcem provela je 1948. godinu u Prizrenu, gde im se rodila kćerka Smiljka. U Novom Sadu je radila kao profesorka vajarstva i keramike na Višoj pedagoškoj školi do 1976. Od te godine radila je kao slobodna umetnica i živela u Beogradu do smrti 16. januara 2011. Bila je članica Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1949. godine. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Retrospektivnu izložbu imala je 1985. godine u Domu Jugoslovenske narodne armije u Beogradu.

Dobitnica je nagrade Umetničke kolonije u Ečki 1962. i Zlatnog dleta 1965. godine. Autorka je dvadesetak spomenika u bronzi, uglavnom bista, širom Srbije.

Izložba se otvara u 20 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Galerija Matice srpske